Afbeelding

Tien alternatieven voor ontsluiting Mayr-Melnhof onderzocht

Algemeen

EERBEEK - Ruim twintig ideeën voor een betere ontsluiting van de bedrijfslocatie van Mayr-Melnhof zijn door allerlei partijen ingediend bij de Provincie Gelderland. Deze zienswijzen konden worden ingediend als reactie op zogeheten Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor deze locatie.

In de gesprekken tijdens informatiebijeenkomsten over het bestemmingsplan Eerbeek, net als in veel zienswijzen op dat plan bleek dat velen vonden dat het thema verkeer/verkeersveiligheid wat betreft de ontsluiting van Mayr-Melnhof te beperkt was ingestoken. Daarom werd besloten te kijken naar nieuwe, alternatieve aan- en afrijdroutes van vrachtverkeer van en naar het bedrijf. De vele vrachtwagens op de Volmolenweg en Coldenhovenseweg veroorzaken namelijk veel overlast voor omwonenden.

De ingebrachte ideeën over alternatieven voor de verkeersafwikkeling zijn inmiddels tegen het licht gehouden. Daarbij is gekeken naar de technische uitvoerbaarheid, de financiële haalbaarheid en of de plannen verenigbaar zijn met de overige plannen binnen Eerbeek-Loenen 2030 en gemeentelijke plannen als Masterplan Centrum en de opwaardering van de Eerbeeksebeek.

De helft van de plannen bleek op grond van één of meer van de criteria niet realiseerbaar. De overige voorzien in routes die gebruik maken van het VSM-spoor of daar direct langs lopen of gebruik maken van ‘t Haagje naar de Wethouder Sandersstraat. Ook zijn ideeën ingebracht om een nieuwe doorsteek te maken naar de Coldenhovenseweg. Optimalisatie van de bestaande ontsluiting is een vierde variant.

De impact van de alternatieven is overigens vrij groot. Zo zal de Machinefabriek Eerbeek een deel van haar grond kwijtraken als er een nieuwe doorsteek wordt aangelegd naar de Coldenhovenseweg en is sloop van bedrijfsgebouwen noodzakelijk. Ook sloop van woningen is bij diverse varianten aan de orde. Gevreesd wordt bij de varianten waarbij het verkeer langs het spoor wordt afgewikkelde dat de cultuurhistorische waarde van de VSM-lijn wordt aangetast. De kosten van de diverse alternatieven lopen uiteen van 2 tot 9 miljoen euro.
In het onderzoek naar de varianten wordt gesteld dat het vooralsnog gaat om een grove toets op haalbaarheid van aangedragen alternatieve ontsluitingsroutes. De ingebrachte ideeën die de toets hebben doorstaan worden meegenomen in de milieueffectrapportage (MER). Daarin worden de milieueffecten in beeld gebracht, zoals de effecten op het gebied van geluid, lucht, natuur, landschap en externe veiligheid. De uitkomsten van de rapportage zijn een belangrijk onderdeel bij de keuze van een voorkeursalternatief. Dat uiteindelijke alternatief zal in zijn geheel nog worden getoetst op milieu- en omgevingseffecten.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 17 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 17 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 19 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 19 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 19 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03