Van Hedel overhandigt de 'Canon van Brummen' aan Erik van Ekkel
Van Hedel overhandigt de 'Canon van Brummen' aan Erik van Ekkel

Erik Ekkel zet schaatsen én Brummen op de kaart

Algemeen

BRUMMEN - En zo kreeg Brummen, dankzij de strenge vorst en het daarop volgende schaatsplezier, ineens een onverwachte hoeveelheid mediale aandacht. Of ja Brummen. Eigenlijk meer een van haar inwoners: Erik Ekkel (58), beheerder van een inmiddels beroemde schaatssite en -app, die ongeveer een jaar in de gemeente woont. Burgemeester Alex van Hedel ontving hem op de koffie, vanwege het gratis stuk naamsbekendheid dat Brummen kreeg.

“Ja er was wel wat media-aandacht”, zegt Erik Ekkel, met gevoel voor understatement. De werkelijkheid was feitelijk dat hij in de afgelopen vorstperiode of bezig was met zijn schaatssite en -app bij te werken of journalisten te woord stond. Erik: “Het was dit jaar wel extreem. Maar niet onlogisch. We hebben al lang geen serieuze vorst meer gehad, maar zitten wel met zijn allen thuis te kniezen vanwege corona. Dan is dit winterweer natuurlijk een geschenk en gaat iedereen op zoek naar waar de mooiste schaatsplekjes zijn. En die vind je bijvoorbeeld op mijn site en app.”

Ekkel is van geboorte Twentenaar, groeide op in Friesland, woonde op verschillende plaatsen in Nederland en belandde vervolgens vanwege werk in Deventer en een nieuwe relatie in Brummen. In Friesland raakte hij besmet met het schaatsvirus, waarvan hij weet er nooit van te zullen genezen. Niettemin liet hij de afgelopen jaren veel gelegenheden om te schaatsen verloren gaan. Reden: het bijhouden van zijn site met geschikte schaatslocaties vergde enorm veel tijd.

Erik: “Ik ben in de winter van 2008/2009 begonnen met mijn site. Ik zocht op het internet naar informatie over leuke schaatsplekken. Verrassend genoeg bleek dat weinig op te leveren. Alleen in blogs en online kon je wat informatie vinden.”

Hij besloot met zijn achtergrond als Ict’er dan zelf maar wat te gaan opzetten. “Vrij basaal. Een Google Maps kaart met daarop de plekken, die ik ondertussen al gevonden had. Toen ik zo’n 50 plekken had besloot ik de kaart de plaatsen op mijn eigen website. Ik plaatste wat linkjes in de verschillende nieuwsgroepen en wachtte af wat er ging gebeuren.”

Het bleek een schot in de roos. Andere enthousiaste schaatsers zonden hem tal van punten toe waar goed geschaatst konden worden. Erik was alleen nog maar bezig om de kaart te onderhouden. In de avonduren veelal, want er moest ook gewoon gewerkt worden. Zijn kaart bleef niet onopgemerkt. “De lokale krant en Omroep Brabant (hij woont dan in Nuenen) wisten me te vinden. Die eerste winter had ik al meer dan 65.000 bezoekers op mijn site.”

Het jaar daarna blijkt weer een goed schaatsjaar. Erik besluit zijn site in de lucht te houden. Omdat de bekendheid groeit en media ook weer aandacht besteden aan de site stijgt het aantal bezoekers. De teller stopt dat jaar bij 173.000 bezoekers. Wie in Google zoekt op “Waar kan ik schaatsen?” vindt zijn site bovenaan bij de zoekresultaten.

In de winter van 2011/2012 lijkt een elfstedentocht geen onmogelijkheid. De kaart is weer zeer actief en na een uitzending op ‘NOS op 3’ die er aandacht aan besteed, gaat de site plat. Het jaar daarna besteed RTL4 aandacht aan Ekkels site. Die bezwijkt weer onder et massale bezoek. En dit jaar: Jinek, regionale en landelijke media, allemaal weten ze de Brummenaar te vinden. Resultaat: meer dan een half miljoen bezoekers, dagen met meer dan 100.000 hits.

En Erik gaat door. Met twee hulpen werkt hij aan de verbetering van de app, die als het goed is straks als een soort van locatie Twitter nog beter schaatsplekken in beeld moet brengen. Hij hoopt die volgend jaar weer te kunnen inzetten. Waarmee Brummen zonder twijfel ook weer op de kaart wordt gezet.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 20 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 20 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 21 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36