Museum de Middelste Molen
Museum de Middelste Molen

Beleving van ‘Industriële Veluwe’ centraal in Brummen

Algemeen

BRUMMEN – Op vrijdag 5 februari j.l. heeft de Brummense gemeenteraad ingestemd om het samenwerkingsverband Veluwe-op-1 met vijf jaar te verlengen. Dit betekent dat Gemeente Brummen actief met onder andere gemeenten, provincie Gelderland, diverse organisaties en Veluwse attracties gaat samenwerken om toerisme en recreatie op de Zuidoostelijke Veluwe eenduidig te ontwikkelen en te behouden.

Veluwe-op-1 heeft als doel van de Veluwe de meest gastvrije bestemming van Nederland te maken in 2025. Dit vereist goede samenwerking tussen een grote hoeveelheid belanghebbenden, organisaties en (lagere) overheden. In 2016 kwam de gebiedsvisie, de VeluweAgenda, tot stand. In februari 2018 volgde het uitvoeringsprogramma waarmee in drie jaar veel initiatieven zijn gerealiseerd. Die onderlinge samenwerking heeft in 2020 onder andere geresulteerd in een meerjarige samenwerking met het Rijk tot en met 2024, de Regiodeal Veluwe. Hierdoor kan het uitvoeringsprogramma sneller uitgevoerd worden. Het is voor het eerst dat het Rijk samenwerkt met de Veluwe. Het is dan ook een wens van de meeste deelnemers om de samenwerking binnen Veluwe-op-1 te verlengen voor de periode 2021 – 2025.
Hoewel besloten is dat de samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar loopt hoeft er de komende tijd voorlopig ‘maar’ drie jaar een bijdrage te worden betaald. Het bedrag dat Brummen jaarlijks afdraagt wordt wel hoger: € 4.763,00. Een verhoging van € 2.006,00 per jaar. In de begroting is echter rekening gehouden met deze hogere bijdrage. Deze kosten worden gedekt uit de bestemmingsreserve Recreatie en Toerisme. Wat Brummen na 2023 zal gaan betalen is nog niet bekend.

Een belangrijk aspect van Veluwe-op-1 zijn de zogenaamde belevingsgebieden. Dit zijn verschillende gebieden in het Veluwemassief die allemaal hun eigen toeristisch aanbod hebben. Door samenhang, samenwerking en focus wil Veluwe-op-1 de verschillende belevingsgebieden duidelijk profileren, goed met elkaar laten samenwerken en naadloos op elkaar laten aansluiten. Hierdoor wordt een spreiding van het aantal toeristen en recreanten beoogd. Het belangrijkste belevingsgebied voor de Gemeente Brummen is ‘Belevingsgebied Industriële Veluwe’. Het gaat hierbij niet alleen om de moderne papierindustrie maar ook bijvoorbeeld om het Apeldoorns Kanaal, Museum de Middelste Molen, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij en diverse toepassingen van geschept papier zoals kunst en vrijetijdsdoeleinden. 

Binnen de verschillende belevingsgebieden lopen momenteel een aantal projecten en programma’s die niet alleen voor toeristen en recreanten interessant zijn. Ook de inwoners van Brummen kunnen profiteren van zaken zoals de flinke uitbreiding en ontwikkeling van Veluwse routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers. Daarnaast wordt gewerkt aan een uitbreiding van het aantal laadpalen voor elektrische auto’s bij onder andere horeca, attracties en musea. Het project ‘Beleef het Apeldoorns Kanaal’ is een succes, diverse werkgroepen zijn hard aan het werk om dit jaar mooie activiteiten te organiseren. Door het instellen van recreatiezones gaat men de komende jaren de strijd aan met stikstof en de inzet van duurzame mobiliteit zorgt voor minder verkeersoverlast en parkeerproblemen. 

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00