Boodschappen bezorgen is een blijvertje
Logo brummensnieuws.nl

Boodschappen bezorgen is een blijvertje

EERBEEK - Het bezorgen van boodschappen thuis door supermarkten of het klaarzetten ervan bij ophaalpunten bij de supers is een blijvertje. Dat zeggen Caspar Heine, eigenaar van Jumbo in Eerbeek en Matthijs van Tetering, eigenaar van de gelijknamige Plus in het dorp. Het thuisbezorgen heeft een kolossale vlucht genomen, niet in de minste plaats door corona.

Heine noemt de groei van het aandeel bezorgen en ophalen explosief. “We hadden eigenlijk verwacht dat die zou afvlakken toen in de zomer de impact van het virus wat afnam. Maar het tegendeel is waar. Dit is een volwaardig deel van onze activiteit geworden en zal dat blijven. Nu is corona voor consumenten natuurlijk ook een belangrijk motief om te kiezen voor bezorgen of ophalen. Maar gemak en tijdwinst worden ook steeds meer gewaardeerd.”

Zijn collega Van Tetering herkent dit beeld. “Ik vermoed wel dat het aandeel weer wat zal inzakken, als corona voorbij is. Maar het zal gaan als bij thuiswerken. Nu werken mensen misschien honderd procent thuis. Straks als het weer veilig kan, gaan ze bijvoorbeeld twee dagen naar kantoor en werken drie dagen thuis. Dat zal met bezorgen en ophalen ook zo zijn. Niet alles laten bezorgen, maar ook weer eens naar de winkel.”
Bij Van Tetering worden de boodschappenpakketten in de eigen winkel samengesteld. Daar is een complete ploeg mee bezig (Van Tetering: ‘Het is niet wat de kassamedewerker er even naast doet’). Het legt door de grote vraag een zware last op de koelcapaciteit. Van Tetering: “De kratjes boodschappen bevatten natuurlijk vaak koelverse producten, naast houdbare. Maar die gingen voor efficiëntie samen de koeling in. Dat redden we nu niet meer, dus ze worden gescheiden weggezet en pas bij uitlevering samengevoegd. Je ziet nu ook dat nieuwe Pluswinkels de koelcapaciteit fors groter is dan tot nu gebruikelijk.”
Jumbo stelt de pakketten samen in de landelijke distributiecentra, van waar uit ze vervoerd worden naar de filialen. Heine: “In die centra investeert Jumbo fors, omdat ze verwachten dat bezorgen en ophalen blijft. Het is een evolutie in de supermarktbranche. De rol van supermarkten verandert ook. Belangrijke nieuwe taken zijn beleving en inspiratie bieden. Lag voorheen de groenten bij de groenten, het vlees bij het vlees enzovoort: tegenwoordig bieden we steeds meer pakketten aan. Eilandjes in de winkel waar de klant ideeën op kan doen en dus heel gemakkelijke de ingrediënten kan verzamelen. We groeien gestaag toe naar een winkel waar klanten als vanouds spullen kunnen kopen om zelf eten te maken, maar ook complete maaltijden kunnen krijgen en artikelen die ter plekke opgegeten kunnen worden als bijvoorbeeld pizza, belegde broodjes of snacks.”

Meer berichten
 


Week 06

SPIEGELBEELDDe oplossing voor week 45: