Zicht over de Brummense landschappen gezien van de  zijde van Leuvenheim
Zicht over de Brummense landschappen gezien van de zijde van Leuvenheim

Brummense Landschapsbiografie is bijna af

Algemeen

BRUMMEN - De Brummense Landschapsbiografie is bijna af. De eerste exemplaren worden 9 april uitgereikt aan gedeputeerde Peter Drenth en de Brummense wethouder Pouwel Inberg. Daarna kunnen Brummenaren gratis een exemplaar afhalen op locaties als diverse winkels, het gemeentehuis, Plein 5 en het Tjark Rikscentrum.

Het gaat om een heel bijzondere productie, zeggen Hennita Benjamins en Paul Opdam van de Stichting Landschapsnetwerk Brummen. Beiden waren nauw betrokken bij de totstandkoming van het werk. Het gaat namelijk niet om een boek, maar om een box met daarin onder meer een aantal thematische cahiers over de bijzonderheden van het gebied, een op ganzenbord geënt en in Brummen gesitueerd spel en een fietsroute langs bijzonderheden in de regio.

Oud hoogleraar Paul Opdam uit Leuvenheim, die zich bij de universiteit van Wageningen bezighield met landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning over het ‘waarom’ van de biografie: “Brummen heeft een van de meest bijzondere, meest rijk geschakeerde landschappen van Nederland. Maar als je er woont, dan valt dat niet meer zo op. Met de biografie willen het bijzondere van de regio onder de aandacht brengen. Gelijktijdig willen we laten zien hoe het landschap aan verandering onderhevig kan zijn. Door bijvoorbeeld energietransitie, ontwikkelingen in de landbouw, klimaatverandering. Er zijn meer landschapsbiografieën over andere delen van Nederland verschenen. Maar die zijn meer wetenschappelijk van aard. Boeken die over het algemeen voor een beperkt lezerspubliek aantrekkelijk zijn. Wij wilden iets maken dat hopelijk een groot gedeelte van de Brummenaren bereikt.”


Kaart met de favoriete plekken van Brummenaren.

Opdam en Benjamins plus een grote schare vrijwilligers kwamen uiteindelijk met het concept van een box. Daarin dus cahiers met als thema de identiteit, de beleving van het gebied, het gebruik, de biodiversiteit en de toekomst. Een zesde cahier beschrijft hoe bewoners van Brummen zich inzetten voor hun landschap. Over kennis delen, samen een mening vormen en het toekomstige landschap samen vormgeven. De cahiers zijn rijkelijk geïllustreerd en bevatten interviews met Brummenaren die over ‘hun’ landschappen vertellen.

Benjamins: “Met het spel willen we ook kinderen bereiken die het met ouders of grootouders kunnen spelen. Vier verschillende, tamelijke zeldzame dieren die hier hun biotoop hebben als een das en knoflookpad moeten een route door Brummen afleggen. En komen langs voor hen gunstige plekken, maar ook juist bedreigende.”

Een fietsroutekaart moet Brummenaren prikkelen de variatie van het Brummense landschap ook in praktijk te leren kennen. De route voert onder meer langs favoriete plekken van bewoners

Daarnaast bevat de box een brochure over project WaardeVOL Brummen. Daarin werken diverse partijen samen aan een klimaatbestendig landschap. En een brochure over lokale voedselnetwerken is toegevoegd.

Tenslotte is er -samenwerking met IJsselbiënnale- nog een poster met kaart over de gemeenschappelijke waarde die bewoners aan het Brummense landschap toekennen.

De kosten van het project zijn 50.000 euro. Provincie Gelderland, gemeente Brummen, Visit Brummen-Eerbeek, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Natuur Milieuplatform Brummen, Waterschap Vallei en DS Smith Packaging maakten een en ander mogelijk. Opdam: “En natuurlijk de enorme hoeveelheid uren die de vrijwilligers erin staken. We maken in totaal 5.000 boxen die straks door mensen van Werkfit worden gevuld met de cahiers en andere spullen.”

Benjamins en Opdam gaan ervan uit dat dat er voldoende zullen zijn. Zeker is het niet. Brummen telt circa 8.000 huishoudens.

Uit de krant

Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 1 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 1 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 1 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 1 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 2 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 2 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 2 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 2 uur geleden
De N348 ligt er van 6 mei tot 2 augustus uit. Bron: Google Earth.
Info bijeenkomst over werkzaamheden N348 Algemeen 3 uur geleden
Liesbeth Borgonjen voor één van haar kunstwerken.
Extra grote wisselexpositie Liesbeth Borgonjen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Centraal Testamentenregister Columns 5 uur geleden
De Leuvenheimse beek is een fantastisch plek om te vertoeven. Foto: Monique Schuite.
Eigenheid van de dorpen wordt gewaarborgd Algemeen 5 uur geleden