Brummens moois: historische buitenplaats Spaensweerd
Logo brummensnieuws.nl
<p>De oude kern stamt uit de 17e eeuw, rond 1830 kreeg het de Louis XVI Empire stijl.</p>

De oude kern stamt uit de 17e eeuw, rond 1830 kreeg het de Louis XVI Empire stijl.

Brummens moois: historische buitenplaats Spaensweerd

GEMEENTE BRUMMEN – De meeste inwoners van onze gemeente weten vast dat er hele mooie huizen te vinden zijn. Voor het geval dit niet zo is, willen wij als Brummens Nieuws een kleine compilatie maken van het moois dat onze gemeente te bieden heeft. 

We trappen af met het prachtige Spaensweerd dat menigeen zal herkennen van de weg naar het pontje bij Brummen. Het pand wordt al in 1326 genoemd en was tot 1415 in het bezig van de familie Van Spaen. Zij waren dan ook de naamgever. Rond 1900 was er een zogenaamde Franse school gehuisvest. In feite was het een kostschool waar vooral jongens verbleven. In 1985 werd ir. A.H. Ingen-Housz bewoner van dit prachtige statige pand, hij was destijds oud-directeur van Hoogovens. In de jaren zestig kreeg hij regelmatig de Koninklijke prinsessen te logeren.


Het toegangshek aan de voorkant is normaal gesproken afgesloten.


Aan de achterkant is vanaf de balkons volop zicht op de grote tuin.


De vijver in de voortuin omringd door miniatuur bomen en struiken in potten.

Spaensweerd wordt nu particulier bewoond en is aangesloten bij de Nederlandse Tuinenstichting. Op vastgestelde data worden de tuinen opengesteld voor publiek. Die zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Achter in de tuin staan een groot exemplaar van de boomhazelaar en een rode paardenkastanje. Er is ook een verborgen tuin met verschillende rozen. In de zomer zijn er dan ook vele insecten te vinden in deze bloemen. Langs de vijver staan een plataan, een treurberk (die tot de grootste van ons land behoort) en een Tulpenboom. Dit zijn monumentale bomen die nog uit de aanleg van de tuin in 1835 stammen. U vindt dit pand aan de Bronkhorsterweg 17 in Brummen.

Foto’s: MARION VERHAAF

Meer berichten
 


Week 06

SPIEGELBEELDDe oplossing voor week 45: