Thuiswonende ouderen worden minder gezien
Logo brummensnieuws.nl

Thuiswonende ouderen worden minder gezien

HALL - Voor de verschillende ouderenbonden is het erg lastig om in contact te blijven met hun leden. Door het wegvallen van activiteiten en bijeenkomsten worden veel thuiswonende ouderen niet meer gezien. Dat zeggen Pé Hillebrink, vicevoorzitter Vereniging Ouderen Belang Eerbeek en Jan Holtslag, voorzitter Stichting Ouderenwerk Hall.

Van veel mensen weet men eigenlijk niet hoe het met ze gaat. Een groep ouderen maakt geen gebruik van hedendaagse communicatiemiddelen dus een appje of mailtje sturen gaat niet. Het enige dat men kan doen is bellen. “Iemand bezoeken doe je niet uit angst voor corona, zegt Pé. Alleen ’s morgens vroeg in de supermarkt kom je weleens bekenden tegen. We hebben twee acties met cadeautjes gedaan en als reactie daarop hebben sommigen gebeld. Om te bedanken maar meer nog om een praatje te maken.”

Veel gepensioneerden zijn nog erg vitaal en nemen actief deel aan de samenleving. Ze doen vrijwilligerswerk en/of zijn lid van verenigingen en blijven daardoor onder de mensen en dus zichtbaar voor de omgeving.

Net als voor vele anderen is ook voor de 73- jarige weduwnaar Henk Modderkolk, alles wat hij graag doet weggevallen. “De kaartclub op vrijdagavond en de club van 8-88 bij S.H.E. op donderdagmiddag liggen stil. In de weekenden ging ik altijd naar alle brocante- en rommelmarkten en bezocht ik beurzen voor mijn verzameling oude emaille keukenspullen. Mijn dochter Miranda woont in Het Dorp. In haar appartementencomplex was corona uitgebroken en omdat ook zij besmet was heb ik haar zes weken niet mogen bezoeken, we konden alleen bellen met elkaar. Mijn zoon woont met zijn gezin dichtbij maar zij hebben overdag hun werk. Daarbij hebben ze het druk met hun kinderen die ze nu moeten helpen met school. Om mij heen wonen allemaal mensen op leeftijd. De buurman zwaait als hij voorbij loopt met de hond maar we gaan niet bij elkaar op bezoek, iedereen is voorzichtig. Er gaan dagen voorbij dat ik niemand spreek. Dan zeg ik maar tegen mijn hond; zo Bikkel, baasje gaat nu maar eens koken.”

Om de dagen door te komen loopt hij wat vaker met de hond, leest hij uitgebreider de krant, kijkt hij veel meer tv en zit hij vaker achter de computer. “Ik mis heel erg de gezelligheid van de kaartclub, de verjaardagen en op z’n tijd een feestje. Maar vooral de vrijheid om ergens naar toe te kunnen gaan, het struinen buiten de deur. Ik heb niks te klagen hoor, ik woon hier mooi en kan goed uit de voeten. Hopelijk worden we snel gevaccineerd en krijgen we vroeg een warm voorjaar.

Meer berichten
 


Week 06

SPIEGELBEELDDe oplossing voor week 45: