Afbeelding

Thuiswonende ouderen worden minder gezien

Algemeen

HALL - Voor de verschillende ouderenbonden is het erg lastig om in contact te blijven met hun leden. Door het wegvallen van activiteiten en bijeenkomsten worden veel thuiswonende ouderen niet meer gezien. Dat zeggen Pé Hillebrink, vicevoorzitter Vereniging Ouderen Belang Eerbeek en Jan Holtslag, voorzitter Stichting Ouderenwerk Hall.

Van veel mensen weet men eigenlijk niet hoe het met ze gaat. Een groep ouderen maakt geen gebruik van hedendaagse communicatiemiddelen dus een appje of mailtje sturen gaat niet. Het enige dat men kan doen is bellen. “Iemand bezoeken doe je niet uit angst voor corona, zegt Pé. Alleen ’s morgens vroeg in de supermarkt kom je weleens bekenden tegen. We hebben twee acties met cadeautjes gedaan en als reactie daarop hebben sommigen gebeld. Om te bedanken maar meer nog om een praatje te maken.”

Veel gepensioneerden zijn nog erg vitaal en nemen actief deel aan de samenleving. Ze doen vrijwilligerswerk en/of zijn lid van verenigingen en blijven daardoor onder de mensen en dus zichtbaar voor de omgeving.

Net als voor vele anderen is ook voor de 73- jarige weduwnaar Henk Modderkolk, alles wat hij graag doet weggevallen. “De kaartclub op vrijdagavond en de club van 8-88 bij S.H.E. op donderdagmiddag liggen stil. In de weekenden ging ik altijd naar alle brocante- en rommelmarkten en bezocht ik beurzen voor mijn verzameling oude emaille keukenspullen. Mijn dochter Miranda woont in Het Dorp. In haar appartementencomplex was corona uitgebroken en omdat ook zij besmet was heb ik haar zes weken niet mogen bezoeken, we konden alleen bellen met elkaar. Mijn zoon woont met zijn gezin dichtbij maar zij hebben overdag hun werk. Daarbij hebben ze het druk met hun kinderen die ze nu moeten helpen met school. Om mij heen wonen allemaal mensen op leeftijd. De buurman zwaait als hij voorbij loopt met de hond maar we gaan niet bij elkaar op bezoek, iedereen is voorzichtig. Er gaan dagen voorbij dat ik niemand spreek. Dan zeg ik maar tegen mijn hond; zo Bikkel, baasje gaat nu maar eens koken.”

Om de dagen door te komen loopt hij wat vaker met de hond, leest hij uitgebreider de krant, kijkt hij veel meer tv en zit hij vaker achter de computer. “Ik mis heel erg de gezelligheid van de kaartclub, de verjaardagen en op z’n tijd een feestje. Maar vooral de vrijheid om ergens naar toe te kunnen gaan, het struinen buiten de deur. Ik heb niks te klagen hoor, ik woon hier mooi en kan goed uit de voeten. Hopelijk worden we snel gevaccineerd en krijgen we vroeg een warm voorjaar.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 32 minuten geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen gisteren
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43