Landgoed 'De Wildbaan'
Landgoed 'De Wildbaan'

Eigenaar De Wildbaan vreest verval van landgoed

Algemeen

LEUVENHEIM - Eigenaar Caspar Altena van De Wildbaan vreest verval van dit Leuvenheimse landgoed, nu de gemeente Brummen maar goedkeuring wil geven voor acht zorgstudio’s in plaats van de door hem gewenst achttien. De inrichting van dat aantal zorgeenheden is nodig om leegstand te voorkomen en voldoende financiële draagkracht te krijgen om de drie gebouwen en de zeven hectare grond die het landgoed omvat in stand te houden.

Caspar Altena: “Onze panden zijn voorheen verhuurd en in gebruik als kantoorruimten. Maar de kantorenmarkt staat onder druk en zal voorlopig ook echt niet aantrekken. Ik verwacht dat in 2022 nog maar twintig procent van de ruimte die we hebben als kantoor wordt verhuurd. We zijn al twee jaar geleden begonnen met na te denken over wat een goede vervolgfunctie zou kunnen zijn. Zo zijn we uitgekomen bij het plan om een kleinschalig woon-zorginitiatief in te richten voor dementerenden met een 24-uurs zorgvraag. De gemeente staat er wel positief tegenover. In haar eigen Landgoederen nota staat dat deze ‘Brummense kroonjuwelen’ behouden moeten worden, onder meer door te zoeken naar invullingen die zorgen voor een solide financiële basis. Maar er ligt een bestemmingsplanwijziging voor die ons straks toestaat acht zorgeenheden op één verdieping in te richten. De rest zouden we dan maar moeten blijven verhuren. Maar dat lukt nu al niet. En ik denk als er straks zorgeenheden in het pand zitten een combinatie met zakelijke verhuur alleen maar lastiger wordt.”

De gemeente Brummen gaat ervan uit dat er tot 2028 dertig zorgeenheden voor ouderen extra nodig zijn boven het bestaande aanbod. Daarvan zijn er al twintig toegewezen aan zorgaanbieder Dagelijks Leven die in de voormalige huisartsenpraktijk aan de Meidoornlaan in Brummen wil starten met een kleinschalige woonzorgvoorziening met intensieve 24-uur per dag zorg.
Altena: “In principe zit er dus nog een rek in voor twee eenheden. Maar ik denk dat het aantal van dertig veel te laag is, zeker in een vergrijzende gemeente als Brummen.”

De besluitvorming voor de bestemmingsplanwijziging De Wildbaan staat 27 januari op de agenda van de raadp. VVD, Groenlinks, Democratisch Brummen en Hofman/Kleverwal hebben daarvoor een motie ingediend, waarin het college onder meer wordt opgeroepen ‘Eventuele knelpunten op te lossen zodanig dat er voldoende plekken gerealiseerd kunnen worden (in totaal minimaal 18 plekken), zodat het landgoed de Wildbaan voor Brummen behouden blijft en dit initiatief gestalte kan krijgen.’

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 17 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 17 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 18 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 19 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 19 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 20 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03