Kerstbomeninzameling succes door lockdown
Logo brummensnieuws.nl
<p>Liam sleept de eerste boom met zijn skelter naar de inleverplek. Foto Marion Verhaaf</p>

Liam sleept de eerste boom met zijn skelter naar de inleverplek. Foto Marion Verhaaf

Kerstbomeninzameling succes door lockdown

GEMEENTE BRUMMEN - De meeste kinderen die hun ingezamelde kerstbomen inleveren, zit normaal op school en moeten na schooltijd aan de bak. Maar door de lockdown hebben ze nu alle tijd om veel kerstbomen te verzamelen. Zo zijn er kinderen die rond de 65 bomen komen brengen, in Eerbeek was er zelfs een meisje dat rond de 150 en 160 stuks kwam brengen. Voor iedere boom kregen ze 50 cent, een aardig zakcentje dus in deze tijd.

Liam (6jr) uit Brummen had wat moeite de stoep op te komen met zijn skelter. De kerstboom die hij samen met zijn vader aan zijn skelter had geknoopt, bleef hangen met de wortels achter het randje van de oprit. Maar met wat hulp ging het toch goed. Vol trots leverde hij de boom af bij de mannen van de gemeente. De plek bij Kindcentrum Het P@rk was perfect hiervoor. Aan de ene kant konden de kinderen hun boom inleveren en werd op een briefje het aantal genoteerd. Een stukje verderop was de plek waar zij het briefje konden inleveren en het geld in ontvangst konden nemen voor hun bomen. 

Per keer konden er ongeveer 100 bomen op de vrachtwagen worden getakeld, na een half uurtje was hij hier al vol en werd er heen en weer gereden naar het afvaldepot. In de tussentijd bleven de kinderen de bomen brengen, slepend achter de fiets, achter in de auto afgeleverd met papa of mama of zelfs met de hand versleept. Zo deed Eleanora (14jr) haar uiterste best om haar verzamelde bomen heen en weer te slepen van huis naar de inzamelplek. Vanuit de hele buurt had zij, volgens haar eigen telling, 65 bomen bij elkaar gekregen. Een super leuke bezigheid in de tijd dat ze niet naar school kon. Dat zeiden alle kinderen en ook de ouders die kwamen helpen bij het brengen van de vele bomen. “Zo zijn ze er weer even lekker uit en het levert ze nog wat op ook!”

Bomen worden versnipperd

De ingeleverde bomen in de gemeente, zullen worden versnipperd. Voorafgaande werden op de inzamelpunten al eventuele wortels en andere oneffenheden met een kettingzaag verwijderd. Zo konden zij geen schade toebrengen aan de versnipperaar. En wat er daarna mee gaat gebeuren is, op het moment van het ter perse gaan van dit artikel, nog niet helemaal duidelijk. Het aantal ingezamelde bomen is ook niet zeker. De verwachting is wel dat het er meer zullen zijn dan voorgaande jaren. Mede doordat de kinderen nu alle tijd hadden om ze te verzamelen. 

Op het afvaldepot in Brummen kwamen ze met volle aanhangers aangereden, net als het punt bij de Eerbeekse Boys. De inzameling was overal prima geregeld en geheel coronaproof.

Meer berichten
 


Week 06

SPIEGELBEELDDe oplossing voor week 45: