Afbeelding

Jaarwisseling in Brummen verloopt rustig

Algemeen

BRUMMEN - De jaarwisseling in Brummen is tamelijk rustig verlopen. Grotere incidenten hebben zich niet voorgedaan. Wel had een aantal vernielingen plaats. Het schadebedrag daarvan is echter ook lager dan in voorgaande jaren. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel.

Van Hedel: “Ik heb zelf kunnen constateren dat in Brummen wel wat vuurwerk werd afgestoken. Sommigen konden het toch niet laten klaarblijkelijk. Maar het was aanzienlijk minder dan andere jaren en duurde ook korter. Ook de politie en onze boa’s spreken van een rustige jaarwisseling. Alleen in Eerbeek was een incidentje waarbij jongeren politiemensen uitdaagden, maar dat werd professioneel opgelost.”

Ook is Van Hedel zeer te spreken over de verantwoorde wijze waarop in Brummen omgegaan is met het carbid schieten. “Dat is in overeenstemming met afspraken uitgevoerd. Ik heb Brummense Carbid Team ook gefeliciteerd met de wijze waarop er dit jaar toch vorm aan hebben kunnen geven. En mooi dat ze ook nog eens het journaal haalden. Er is ook nauwelijks illegaal met carbid geschoten. Al heb ik wel in het buitengebied gezien dat een vader met zijn kinderen met een enkel melkbusje bezig was. Nu ja.”

In de afgelopen dagen investeerden medewerkers van de gemeentelijke buitendienst de schades die zijn aangericht tijdens de jaarwisseling in de openbare ruimte, waarvoor de gemeente dus verantwoordelijk is. Dit jaar is er schade aan verkeersborden (ongeveer 14 stuks), afvalbakken en een houten afscheiding. De herstelkosten hiervoor bedragen 2760 euro. Hierbij gaat het zowel om kosten voor vervanging als uren om dit uit te voeren (personeel). De schade in Eerbeek is hoger dan in het dorp Brummen. Het overgrote deel van de schade is veroorzaakt door baldadigheid en niet door vuurwerk. Alleen de afvalbakken zijn opgeblazen. De schadepost in de afgelopen jaren is steeds hoger geweest. Vorig jaar bedroegen de kosten bijvoorbeeld 4800 euro. Ook landelijk lijkt de schade maar de helft van die van vorig jaar.

Van Hedel: “We kunnen stellen dat het tijdelijke vuurwerkverbod klaarblijkelijk een gunstig effect heeft, zowel wat het vandalisme betreft als het aantal letselincidenten. Al hebben er in de regio wel een aantal forse incidenten plaatsgehad. Wat mij betreft mag die tijdelijkheid nog wel blijven tot de komende jaarwisseling. Dan hebben we de tijd om te kijken of we kunnen komen tot een goed alternatief voor vuurwerk.”

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 7 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 7 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 7 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 7 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 7 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 7 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 7 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 7 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 28 mrt, 15:00