Afbeelding

Stoplichten Hallse brug worden aangepast

Algemeen

Gemeente kiest voor meest veilige inregeling voor alle rijrichtingen

BRUMMEN/ EERBEEK - De gemeente Brummen laat deze maand een verkeerskundig onderzoek uitvoeren naar de verkeerssituatie op de Hallse brug. De resultaten hiervan moeten leiden tot een andere inregeling van de verkeerslichten waardoor de verkeersveiligheid zal verhogen.

Aanleiding voor de gemeente om dit onderzoek te doen zijn het aantal aanrijdingen die het afgelopen jaar plaatsvonden bij de Hallse brug. Het onderzoek wordt uitgevoerd met COCON, een softwareprogramma dat verkeerslichtenregelingen ontwerpt. Met de ingevoerde gegevens moet het programma de juiste inregeling van de stoplichten ontwikkelen. “De gegevens die wij ingevoerd hebben moeten alle ‘conflicten’ uit de huidige inregeling halen,” zegt Maarten Hulsschreuder, Adviseur Verkeer Gemeente Brummen. We willen de meest veilige verkeerssituatie op het kruispunt. De beste manier om dat te bereiken is door elke rijrichting apart groen licht te geven. COCON moet duidelijk maken hoe de stoplichten ingeregeld moeten worden om dit te bereiken.”

Uit het onderzoek moet onder andere blijken hoeveel seconden er moeten zitten tussen het oprijden vanuit de verschillende rijrichtingen, een cyclustijd, en wat dit gaat betekenen voor de doorstroming van het verkeer. Want de nieuwe inregeling zal verkeersafhankelijk zijn; de rijrichting met het hoogste verkeersaanbod krijgt het langst groen licht.

In de praktijk zal het betekenen dat alle weggebruikers langer voor rood licht zullen staan. “Dat is de consequentie van de keuze die we moesten maken tussen doorstroming en veiligheid zegt Hulsschreuder. Wij hebben gekozen voor de meest veilige methode.”

Wanneer de nieuwe inregeling wordt doorgevoerd is nog niet duidelijk. Hulsschreuder verwacht dat over een aantal weken duidelijk zal zijn hoe het systeem moet gaan werken. Daarna moet een gespecialiseerd bedrijf de regelkasten opnieuw gaan programmeren. De gemeente heeft vorig jaar al bij een aantal bedrijven die dit werk uit moeten gaan voeren offertes aangevraagd. “Ik kan niet in hun tijdsplanning kijken maar heb er vertrouwen in dat het niet zo lang hoeft te duren.”

Gedurende die werkzaamheden zullen de stoplichten oranje knipperen en het verkeer geregeld worden door verkeersregelaars.

Op de Hallse brug gebeurden het afgelopen jaar meer ongelukken dan bij de andere bruggen langs het Apeldoorns Kanaal. Meerdere keren waren het aanrijdingen tussen afslaand- en doorgaand verkeer op verschillende rijbanen die gelijker tijd groen licht kregen.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 11 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 11 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 11 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 13 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 13 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 13 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 13 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 14 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 14 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 14 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 14 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 14 uur geleden