Afbeelding

Schoorsteenbrand loopt af met een sisser

Algemeen

EMPE - Zaterdagavond 19 december ontstond er schoorsteenbrand in de boerderij van de familie Brouwer aan de Haarweg in Empe. De nietsvermoedende bewoners werden gewaarschuwd door een voorbijkomende fietser en zijn nu op zoek naar deze, hen onbekende jongeman.

Het echtpaar Brouwer zat voor de haard in de woonkamer televisie te kijken. Het achtuurjournaal was net afgelopen toen er werd aangebeld. “Ik deed open en er stond een man aan de deur die vertelde dat er een regen van vonken uit onze schoorsteen kwam, zegt mevrouw Brouwer. We schrokken enorm natuurlijk. We delen de boerderij met onze zoon en zijn gezin en mijn man ging hen direct waarschuwen en de brandweer bellen. Ik heb de emmer zand gepakt die we voor de veiligheid altijd onder handbereik in de schuur hebben staan. Met dat droge zand was het vuur snel gedoofd. Maar de commandant van de brandweer uit Voorst wilde zeker weten dat het vuur niet weer op zou kunnen laaien en liet een hoogwerker komen. De haard werd weggetrokken van de muur en de smeulende roetdelen in het rookkanaal werden vanaf het dak naar beneden geduwd waar het geblust kon worden.”

Hoe de brand kon ontstaan is niet duidelijk. Conform de eisen van de brandverzekering werd de schoorsteen elk jaar door een bedrijf geveegd, het laatst in juni van het afgelopen jaar.

In alle consternatie is het echtpaar vergeten de fietser die hen waarschuwde te bedanken. “Het had anders veel slechter af kunnen lopen. Wij zaten lekker warm bij de haard en hadden niets gemerkt. De Haarweg is een rustige straat waar niet veel verkeer doorkomt, vooral ’s avonds niet. Een automobilist had het misschien niet eens gezien want die moet ter hoogte van ons huis een scherpe bocht nemen. We hebben dus enorm veel geluk gehad dat hij hier voorbij kwam fietsen en de brand zag. We hebben geen rieten kap en het miezerde een beetje maar toch, zo’n vonkenregen wil je niet over je erf hebben.”

De fietser was een jongeman die door het echtpaar geschat wordt op ongeveer 30 jaar. Het was geen wielrenner, hij had een gewone fiets en ook gewone kleren aan. Het echtpaar Brouwer probeert nu via deze krant met hem in contact te komen. “Want door zijn toedoen is veel erger voorkomen en daar willen wij hem graag voor bedanken.”

Herkent u zichzelf in dit verhaal of hebt u er iemand over gehoord, dan kunt u reageren door een berichtje te mailen naar joke@brummensnieuws.nl Uw gegevens worden dan doorgegeven aan de familie Brouwer.

Uit de krant

SHE komt out ijzer ook thuis ophalen.
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 1 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 1 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 3 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 3 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 4 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen gisteren
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen gisteren
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen gisteren
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21