Afbeelding

Gemeente werkt aan nieuw grondstoffenplan

Gemeentenieuws


BRUMMEN/ EERBEEK - De gemeente Brummen staat in de startblokken om haar afvalinzameling te vernieuwen. Dit is nodig omdat het huidige beleid, het zogeheten grondstoffenplan, alweer stamt uit 2014. De plannen uit het oude beleidsplan zijn gerealiseerd en nieuwe plannen zijn nodig om betere resultaten te krijgen op het gebied van afvalscheiding. Wethouder Cathy Sjerps heeft afvalbeleid in haar portefeuille en gaat de komende tijd met deze opdracht aan de bak. Sjerps: “We doen het goed, maar het kan en moet beter om op de toekomst voorbereid te zijn. Het nieuwe beleid dat we gaan vormgeven moet echt passen bij de gemeente Brummen. Daarom halen we deze maand zoveel mogelijk meningen op om straks samen met de raad een geschikte keuze te maken”. Deze enquête is tot de kerstdagen via www.brummen.nl/afval in te vullen. 

De gemeente Brummen heeft zich samen met de andere gemeenten in de regio tot doel gesteld om in het jaar 2030 nog maar 10 kilo restafval per inwoner per jaar te produceren. Dat was in Brummen het afgelopen jaar nog 99 kilo restafval. Al het andere “afval” dat we hebben zijn eigenlijk grondstoffen die we kunnen hergebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan papier, glas en plasticverpakkingen. Daarom scheiden we deze grondstoffen zoveel mogelijk van het restafval. Op die manier wordt nu al 72 procent van ons afval gescheiden aangeleverd. “Maar dat kan beter! Want de restafvalcontainer wordt nog tot 2/3 gevuld met grondstoffen die we goed kunnen hergebruiken. Dit is vooral nog veel keukenafval, PMD en papier. Niet alleen jammer voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Want voor het aanbieden van de restafvalcontainer wordt betaald. En vanaf 2021 moeten gemeenten meer betalen voor het verbranden van ingezameld restafval.” vertelt wethouder Sjerps. 

Wat kunt u doen?
U kunt vandaag natuurlijk al beginnen met het beter scheiden van uw afval. Maar u kunt ook uw mening kwijt. Wat vindt u belangrijk bij het inzamelen van afval? En heeft u misschien ideeën of voorkeuren om te besparen op kosten? “Dit soort informatie is belangrijk voor ons. We nodigen iedereen daarom uit om, samen met zoveel mogelijk andere inwoners, binnenkort een enquête in te vullen. De antwoorden uit de enquête helpen ons om het nieuwe grondstoffenplan vorm te geven.” roept Sjerps op. 

Wanneer gaan wij hiermee aan de slag?
Vanaf vandaag staat kunt u de enquête invullen via www.brummen.nl/afval. Deze vragenlijst kan tot de kerstdagen door iedereen worden ingevuld. De maand januari 2021 gebruiken wij om de reacties te verwerken en te vertalen naar mogelijke opties en maatregelen. In februari 2021 gaan we deze bespreken met de gemeenteraad. “We hopen dat de gemeenteraad vervolgens een maand of twee later een besluit kan nemen over het definitieve grondstoffenplan. Zo komen we samen tot een nog betere scheiding van ons afval” sluit wethouder Sjerps af.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 19 apr, 14:29
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 19 apr, 14:25
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 19 apr, 14:22
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 19 apr, 14:00