Oranje langs de IJssel als protest tegen geweld vrouwen
Logo brummensnieuws.nl
<p>Reuversweerd kleurt oranje</p>

Reuversweerd kleurt oranje

Oranje langs de IJssel als protest tegen geweld vrouwen

EERBEEK/ BRUMMEN - De fontein in Eerbeek kleurt oranje, het buiten Reuversweerd en de Pancratiuskerk in Brummen eveneens. Op de straat bij de apotheek, de huisartsen zijn oranje gekleurde handen in een afwerend gebaar op het asfalt gespoten (met onschadelijke krijtverf). Voor het gemeentehuis wappert een vlag met dezelfde afbeelding. Doel van alle uitingen is aandacht vragen voor geweld waaronder veel vrouwen, soms veelvuldig, te lijden hebben.

Want het probleem is groot. “Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Variërend van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking”, zegt Rudie van den Berg van Soroptimistclub Zutphen. Soroptimisten willen de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren door middel van onderwijs en economische en politieke bekrachtiging.
Van den Berg: “In Nederland heeft zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte. Dat laatste blijkt alleen al uit het feit dat vrouwen gemiddeld 31 keer geweld ervaren hebben voordat ze hulp durven te zoeken.

De actie ‘Orange the World’, die een mondiaal karakter heeft -meer dan 100 landen doen hier aan mee- is dit jaar vooral bedoeld om vrouwen die geweld ervaren op te roepen dit ook te melden. De oranje handen die her en der op het asfalt zijn gespoten hebben als begeleidende tekst dan ook: ‘Meld geweld’ en het (gratis) telefoonnummer 0800-2000.

De coronapandemie verergert het geweld tegen vrouwen nog eens. Van den Berg: “Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg.” Ze spreekt van een ‘schaduwpandemie’.

De actie eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten.

In Nederland kan Veilig Thuis (via telefoonnummer 0800-2000) altijd gratis worden gebeld door slachtoffers of bij vermoedens van huiselijk geweld. Voor andere vormen van geweld, zoals seksuele intimidatie op de werkvloer of in de horeca, wordt er gewerkt aan een toegankelijk overzicht van meldpunten voor iedereen die met geweld te maken krijgt. Dit overzicht staat op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl

Meer berichten
 


Week 51

DOOPREGISTERDe oplossing voor week 45: