Roeivrouwen vertrekken naar La Gomera voor monstertocht
Logo brummensnieuws.nl
<p>Roeiboot &#39;Liberty&quot; met het sterke team.</p>

Roeiboot 'Liberty" met het sterke team.

(Fotografie Evert van de Worp)

Roeivrouwen vertrekken naar La Gomera voor monstertocht

REGIO - Het grootste avontuur van hun leven is voor de vier vrouwen begonnen. Bela Evers (52) uit Tonden, Astrid Janse (54), Remke van Kleij (58) -beiden uit Deventer- en Désirée Kranenburg (52) uit Welsum zijn woensdag vertrokken naar het Canarische eiland La Gomera. Daar zullen ze op 12 december in hun speciale, roze roeiboot Liberty stappen voor een tocht van 4.800 kilometer dwars over de Atlantische Oceaan. Als goed is passeren ze dan na ongeveer vijftig dagen de finishlijn bij het Caribische eiland Antigua. Als het weer tenminste niet teveel tegenzit. 

De vier nemen deel aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, ‘s werelds zwaarste roei-evenement. Fysiek gaat de tocht een aanslag zijn op het lijf, mentaal zal alles uit de kast moeten komen om het vol te houden. Tijdens de tocht gaan de vrouwen in duo’s afwisselen. Een routine van steeds 2 uur roeien, 2 uur rusten. In de rusttijd wordt er gegeten, geslapen en is er enige ruimte voor verzorging. Zeewater wordt omgezet in drinkwater en in plaats van een WC is er een emmer aan boord. Naast spierpijn en blaren, krijgen roeiers jaarlijks te maken met metershoge golven, storm en kapseizen. Maar onderweg komen ze ook walvissen, dolfijnen, prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen tegen. Vanaf hun boot delen ze foto’s en video’s zodat iedereen thuis hun reis kan volgen.

De vier roeisters zamelen met de tocht geld in voor de Stichting ALS en de Plastic Soup Foundation. Inmiddels hebben ze bijna 55.000 euro vergaard. Bela Evers: “Wat wij gaan doen daar heb je spierkracht voor nodig. Het besef dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is heeft mij echt geraakt. Van daaruit wil ik ook tegen anderen zeggen: ‘heb je de kans om een geweldig avontuur als dit aan te gaan, grijp die dan!”

Meer berichten
 


Week 02

In week 2 stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: