Sint Jans Gilde en jubileum in coronatijd
Logo brummensnieuws.nl
<p>Jubilaris Ben Bleumink en zijn vrouw Toos. Foto: Sint Jans Gilde.</p>

Jubilaris Ben Bleumink en zijn vrouw Toos. Foto: Sint Jans Gilde.

Sint Jans Gilde en jubileum in coronatijd

BRUMMEN - Het Sint Jans Gilde gaf in april al aan dat er vanwege de maatregelen geen vogelschieten georganiseerd zou worden op de bekende Vogelwei. Dit sloeg in als een bom bij de meeste bewoners. Dat was voor de leden van het gilde zelf uiteraard niet veel anders. Het hele jaar door zijn zij namelijk al bezig met de voorbereidingen van de volgende festiviteiten. En dat viel allemaal weg. Het feit dat zij elkaar niet zouden ontmoeten hebben zij creatief opgelost. Dan maar online!

Op de oorspronkelijke datum van de vogelwei, gingen Mark Donatz wel naar de wei om midden in het gras een drankje te doen. Daar kwam hij ook een aantal inwoners van Brummen tegen, zij hadden een spandoek mee: “Vogelwei Matters”. Met alle leden was afgesproken op die dag om 16.11 uur een selfie te maken en te laten zien wat ze aan het doen waren. De oudkoning was de vogel in elkaar aan het zetten, sommigen hadden hun vrije dagen ingetrokken en waren gewoon aan het werk. De gedeelde foto’s worden later samengevoegd tot een collage. “En zo voelde het alsof we toch bij elkaar waren op deze dag!” aldus voorzitter Mark Donatz. 

Jubileum voor Ben Bleumink

Normaal gesproken treffen de leden elkaar gedurende het gehele jaar. Dat zijn niet alleen de vergaderingen of overleg plegen, maar ook als er bijvoorbeeld zieken zijn. Daar wordt dan uiteraard een bezoek aan gebracht door de commissieleden. Allemaal met in achtneming van de regels uiteraard. Dit jaar was er zelfs een mooi jubileum te vieren, Ben Bleumink was namelijk 50 jaar lid is van het Sint Jans Gilde. Dat kon helaas niet doorgaan, zoals zoveel feestjes. Maar dat kon Donatz niet zomaar voorbij laten gaan. In overleg is hij als verrassing toch aan de deur geweest. Met een bos bloemen uiteraard. U moet weten dat Ben Bleumink namelijk altijd met zijn vrouw Toos al die jaren heeft meegeholpen op de vogelwei. Hij is met Toos de vertrouwde gezichten bij het schijfschieten. Vele echtgenoten van de gildeleden zetten zich op deze manier in als vrijwilliger voor het Sint Jans Gilde. En op deze manier werden beide verrast en toch even in het zonnetje gezet samen met zijn Toos.

Filmpjes delen

Omdat de vele gildeleden het opbouwen van de vogelwei en de gezelligheid tijdens de voorbereidingen ervan als een groot gemis ervoeren, heeft vooral gildelid Roy Tazelaar een aantal filmpjes gedeeld van voorgaande jaren. Daar kreeg hij uiteraard veel reacties op. Er kwam veel bij de leden boven. Zo bleef men toch met elkaar verbonden.

Rond de kerstdagen zal men, zoals voorgaande jaren ook al gebeurde, rondgaan met heerlijke boterletters.

Jubileumjaar in 2021

Toch zien de leden een klein voordeel in het afgelasten van de Vogelwei 2020. Volgend jaar is het namelijk een jubileumjaar. Het Sint Jans Gilde bestaat dan 410 jaar! Een prachtig jubileum dat uiteraard gevierd gaat worden. Op welke wijze dit kan en mogelijk is, wordt nog bekeken en besproken uiteraard. Maar dat zij er bij stil zullen staan, staat voor voorzitter Mark Donatz als een paal boven water. Graag horen zij volgend jaar weer de oproepen voor het aantreden van de schutters voor de Grote Vogel galmen over de befaamde Vogelwei in Brummen. U toch ook?

Meer berichten
 


Week 02

In week 2 stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: