Afbeelding

Verschil in benaming dorp en buurtschap

Algemeen

OEKEN - In het gesprek met voorzitter Jan Braakman over de wijkraad Oeken-Voorstonden-Broek kwam het verschil in kleur van de plaatsnaamborden ter sprake. Oeken heeft een blauw bord, Broek en Voorstonden een witte. Wat is de betekenis daarvan?

De gemeente Brummen is opgedeeld in dorpen en buurtschappen. Iedere plaats heeft een eigen aanduiding maar Oeken wordt in verschillende documenten anders benoemd.

Op de website van de gemeente worden zes dorpen genoemd; Brummen, Eerbeek, Empe, Hall, Leuvenheim en Tonden. Rhienderense Broek, Cortenoever, Oeken, Voorstonden, Coldenhove en Rhienderen worden buurtschappen genoemd. De kleur van het bord langs de toegangswegen geeft aan of de plaats een dorp of een buurtschap is. Blauw staat voor dorp, wit voor buurtschap. Oeken is volgens de gemeente dus een buurtschap maar het heeft wel een blauw dorpenbord.

In de Canon van Brummen en Eerbeek staat omschreven dat Brummen in de middeleeuwen bestond uit acht marken waarvan Oeken er één was. Deze is opgeheven op 15 oktober 1879.

Bij de totstandkoming van de naam de Bhoele werd gesproken over de zes kernen van Brummen. Bhoele zijn de eerste letters van die kernen. Hierin is de O van Oeken wel vertegenwoordigd maar de T van Tonden ontbreekt.

Opvallend is dat alle adressen binnen de gemeente geschreven worden met straatnaam, postcode en de plaatsnaam waarin men woont, maar in Oeken niet. Al woon je in het centrum van Oeken, dan is Brummen het laatste woord op de envelop.

In de telefoongids hadden alle dorpen een eigen register, behalve Oeken en Leuvenheim. Daarin echter werd achter de straatnaam wel Leuvenheim vermeld maar bij Oeken niet.

Middels de Algemene Plaatselijke Verordening is de gemeente verantwoordelijk voor het benoemen van de openbare ruimte en het begrenzen van gebieden. Woordvoerder Gert-Jan van Dijk mailde een verslag van een raadsvergadering waaruit blijkt dat de huidige grenzen zijn vastgesteld per 1 september 2006. Hiervoor moest de ‘komgrens’ van Oeken opnieuw worden vastgesteld. Dit vanwege de versnippering en de ‘gaten’ middenin de kern. Na het herzien van de komgrens werd de snelheidszone aangepast van 60 naar 30 km/u. Het document geeft geen duidelijkheid of Oeken op dat moment een blauw dorpenbord kreeg. Binnen het Regionaal Archief Zutphen vond men hierover ook geen documentatie.

Misschien zijn er lezers van Brummens Nieuws die er het fijne van weten, uw reacties worden met nieuwsgierigheid tegemoet gezien. U kunt ze mailen naar redactie@brummensnieuws.nl

De status van Oeken is door de jaren heen nogal eens anders benoemd

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 4 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 4 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 5 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36