Afbeelding

Rosanne van Herksen zet ‘respect’ op Brummense agenda

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat een ‘werkgroep Respect’ oprichten die als doel krijgt meer respect te kweken tussen mensen onderling. Dat is een gevolg van een motie die raadslid Rosanne van Herksen (GroenLinks) indiende tijdens de laatste raadsvergadering en die ook instemming kreeg van een meerderheid van de raadsleden (VVD en Democratisch Brummen stemden tegen).

Van Herksen hield voorafgaand aan de bespreking van de motie een vurig betoog, waarin ze aanvoerde dat we allemaal mensen zijn. “Allemaal wel eens blij, verdrietig. Met verschillende kleurtjes, seksuele geaardheid, gevoelens. Verschillend, uniek en allemaal mens en allemaal even gewoon. “En”, zo hield ze de raad voor, “allemaal verdienen we respect. Moeten we elkaar respect geven.”

Herksen kwam tot het indienen van de motie vanwege de week van het respect die van 9 tot 15 november is gehouden. Dat is een nationale bewustwordingscampagne die zich in belangrijke mate richt op de jeugd.

Van Herksen: “Na de gewelddadige dood van George Floyd eind mei en de opkomst van de beweging Black Lives Matter had ik al het gevoel dat we in Brummen meer konden doen om onderling respect te bevorderen. Er zijn natuurlijk wel themadagen waarop begrip wordt gevraagd voor bepaalde groepen, maar ik zou het meer structureel van karakter willen laten zijn. Toen ik jong was kwamen de tegels met lieveheersbeestjes in zwang als protest tegen zinloos geweld. Het prikkelt toch welke weer tot nadenken als je zo’n tegel ziet.”

De werkgroep zou initiatieven moeten ontwikkelen om het fenomeen respect telkens onder de aandacht van de inwoners van Brummen te brengen. Van Herksen denkt bij voorbeeld aan het houden van spreekbeurten op scholen, maar ook in sportkantines of buurthuizen. Van Herksen: “Maar je kunt ook denken aan de aanleg van een regenboogzebrapad, zoals ze in Dieren al hebben. Of de tekst van artikel 1 van onze grondwet (eenieder wordt gelijk behandeld en discriminatieverbod) aanbrengen op onze pleinen. Zaken die ons met grote regelmaat herinneren aan het feit dat we elkaar moeten respecteren.”

De werkgroep die Van Herksen wil starten zal bestaan uit de burgemeester, één wethouder, drie raadsleden, vertegenwoordigers van sportverenigingen, culturele instellingen, het onderwijs en winkeliers. Zij hoopt in januari van start te kunnen gaan.

Uit de krant

Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 1 minuut geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 19 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 19 uur geleden
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 22 uur geleden
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 22 uur geleden
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20
Filmfragment film 'Freedom Writers'.
Freedom Writers in Filmcafé Kruiskerk Algemeen 26 mrt, 14:13
Afbeelding
Paasgroet van de Zonnebloem Algemeen 26 mrt, 13:48
Grooutouders voor het klimaat.
Grootouders voor het Klimaat houden spreekuur Algemeen 26 mrt, 13:29
Berlijnse meisjes.
Vakantieouders geven kwetsbare kinderen de vakantie van hun leven. Algemeen 26 mrt, 13:13