Rosanne van Herksen zet ‘respect’ op Brummense agenda
Logo brummensnieuws.nl

Rosanne van Herksen zet ‘respect’ op Brummense agenda

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat een ‘werkgroep Respect’ oprichten die als doel krijgt meer respect te kweken tussen mensen onderling. Dat is een gevolg van een motie die raadslid Rosanne van Herksen (GroenLinks) indiende tijdens de laatste raadsvergadering en die ook instemming kreeg van een meerderheid van de raadsleden (VVD en Democratisch Brummen stemden tegen).

Van Herksen hield voorafgaand aan de bespreking van de motie een vurig betoog, waarin ze aanvoerde dat we allemaal mensen zijn. “Allemaal wel eens blij, verdrietig. Met verschillende kleurtjes, seksuele geaardheid, gevoelens. Verschillend, uniek en allemaal mens en allemaal even gewoon. “En”, zo hield ze de raad voor, “allemaal verdienen we respect. Moeten we elkaar respect geven.”

Herksen kwam tot het indienen van de motie vanwege de week van het respect die van 9 tot 15 november is gehouden. Dat is een nationale bewustwordingscampagne die zich in belangrijke mate richt op de jeugd.

Van Herksen: “Na de gewelddadige dood van George Floyd eind mei en de opkomst van de beweging Black Lives Matter had ik al het gevoel dat we in Brummen meer konden doen om onderling respect te bevorderen. Er zijn natuurlijk wel themadagen waarop begrip wordt gevraagd voor bepaalde groepen, maar ik zou het meer structureel van karakter willen laten zijn. Toen ik jong was kwamen de tegels met lieveheersbeestjes in zwang als protest tegen zinloos geweld. Het prikkelt toch welke weer tot nadenken als je zo’n tegel ziet.”

De werkgroep zou initiatieven moeten ontwikkelen om het fenomeen respect telkens onder de aandacht van de inwoners van Brummen te brengen. Van Herksen denkt bij voorbeeld aan het houden van spreekbeurten op scholen, maar ook in sportkantines of buurthuizen. Van Herksen: “Maar je kunt ook denken aan de aanleg van een regenboogzebrapad, zoals ze in Dieren al hebben. Of de tekst van artikel 1 van onze grondwet (eenieder wordt gelijk behandeld en discriminatieverbod) aanbrengen op onze pleinen. Zaken die ons met grote regelmaat herinneren aan het feit dat we elkaar moeten respecteren.”

De werkgroep die Van Herksen wil starten zal bestaan uit de burgemeester, één wethouder, drie raadsleden, vertegenwoordigers van sportverenigingen, culturele instellingen, het onderwijs en winkeliers. Zij hoopt in januari van start te kunnen gaan.

Meer berichten
 


Week 51

DOOPREGISTERDe oplossing voor week 45: