Vlnr: Henk Poldermans (Dorpsraad), Pouwel Inberg (wethouder) en Jelke Bouma (Ondernemersvereniging) op het Van Limburg Stirumplein.
Vlnr: Henk Poldermans (Dorpsraad), Pouwel Inberg (wethouder) en Jelke Bouma (Ondernemersvereniging) op het Van Limburg Stirumplein. Foto: Monumentenfotograaf

Van Limburg Stirumplein als eerste aangepakt

Algemeen

BRUMMEN - Bij de aanpak van het Brummense centrumgebied zal het Van Limburg Stirumplein als eerste worden ontwikkeld. Als eerder in deze krant gemeld, wil de gemeente Brummen zelf weer sturing gaan geven aan de ontwikkelingen van het centrumgebied van het dorp Brummen. Gisteren gaven wethouder Pouwel Inberg en projectambtenaar Maureen de Wild nadere uitleg over de plannen.

Het gaat daarbij om nieuwe invullingen van onder meer het Marktplein, de Ambachtstraat en het Van Limburg Stirumplein. Daarvoor ligt er al een structuurvisie die in 2011 is opgesteld en volgens Inberg en De Wild nog steeds bruikbaar is. Alleen is er met de daarin verwoorde plannen nog weinig gebeurd, vooral vanwege de crisis. Die plannen worden nu weer aangejaagd. Samen met partijen als de Dorpsraad en de ondernemersvereniging zijn ze nog eens doorgeakkerd. Die laatste twee hadden graag gezien dat het winkelgebied en het Marktplein snel worden aangepakt. Maar de gemeente wil eerst aan de slag met het Van Limburg Stirumplein. Daar moeten op de braakliggende terreinen woningen komen. De verkoop van de gronden -als ook bij de Meidoornlaan en de vrijgekomen schoollocaties- moet middelen opleveren om elders in het centrumgebied de gewenste ontwikkelingen in gang te kunnen zetten. De gemeente heeft namelijk tot dusver geen gelden daarvoor gereserveerd. Volgens De Wild leveren de gronden een bedrag op in de orde van één miljoen euro. Daarvoor kunnen de ontwikkellocaties worden voorbereid en bouwrijp worden gemaakt.
Met deze koers kan de gemeente, ondanks de huidige financiële positie, toch investeren in de ontwikkeling van de dorpskern. Maar er is ook voor soberheid gekozen. Zo behoort een brug of tunnel over of onder de N348 naar de veerpont niet tot de mogelijkheden. Die zou er moeten komen om meer toeristen die bijvoorbeeld het stadje Bronkhorst bezoeken naar Brummen te lokken. Wel gaat de gemeente aan de slag met de Dorpsraad met een betere bewegwijzering naar het dorpshart te plaatsen. Volgens wethouder Inberg ligt de prioriteit bij het Van Limburg Stirumplein, maar staat ook een vlotte invulling van de brandlocaties aan het Marktplein en Ambachtstraat hoog op de verlanglijst. “De plannen lopen feitelijk in elkaar over en er zijn individuele initiatieven die tot uitvoering komen. Zo verwachten we bijvoorbeeld dat bakkerij De Winkel aan het Marktplein volgend jaar met nieuwbouw begint.” Een heftige brand legde vorig jaar de bakkerij de daarnaast gevestigde Blokker in de as.

Hij wijst erop dat daarnaast al initiatieven zijn genomen die bijdragen aan een toekomstbestendig dorp. “Neem de verhuizing van het nieuwe gezondheidscentrum ‘De Toren’ naar de plek van de voormalige kerk aan de Primulastraat en de herstart van horeca in het pand ‘Kromhout’ aan het Marktplein. Ook is er een groeiend aantal initiatieven voor grote en kleine evenementen op het Marktplein. Bij alle betrokken partijen ligt dus een belangrijke taak om deze positieve beweging in stand te houden”.
Voorzitter Henk Poldermans zegt blij te zijn met het nieuwe elan dat Brummen onder de aanpak van het dorpshart wil leggen. “We hopen ook dat allerlei partijen kunnen participeren in het proces dat voor ons ligt. En dat er goed wordt gecommuniceerd. Dat is belangrijk. Net als dat nu de schop de grond in kan.”

Jelke Bouma, penningmeester van de Ondernemers Vereniging Brummen valt hem bij: “Het is uitstekend dat er wat gebeurt. We smachten er al zo lang naar. Dus deze actie is meer dan welkom.”

De verwachting is dat binnen 10 jaar de centrumplannen in belangrijke mate zijn gerealiseerd.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 8 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43