Afbeelding

Advies mondkapjes wordt straks een plicht

Algemeen

BRUMMEN – Op dit moment is het een dringend advies een mondkapje te dragen in openbare gebouwen, vooral in de winkels. Een advies waar niet iedereen gehoor aan geeft, zoals u zelf kunt zien wanneer u bijvoorbeeld uw boodschappen doet. Per 1 december gaat het over in een plicht, al is niet iedereen daar blij mee.

Het wel of niet dragen van een mondkapje leidt regelmatig tot discussie. De één noemt het een onnodige maatregel die schijnveiligheid in de hand werkt. De ander zegt juist dat zij het dragen voor de medemens en niet zozeer voor zichzelf. 

Aanspreken in winkels?

Het winkelende publiek schroomt zeker niet om een ander aan te spreken op het feit dat zij geen mondkapje dragen. Dat wordt hen niet altijd in dank afgenomen. Een veel gehoord tegenargument is bijvoorbeeld dat het absoluut geen meerwaarde heeft. Zo gaan er allerlei berichten op social media rond, die het gebruik ervan afraden. Een tegenstander meldt dat ze het grote onzin vindt, het is een onding en ongezond ook nog. Alleen andere klanten kijken hiervan op, maar winkeliers maken er geen probleem van. Het dragen van een mondkapje zou juist bijdragen tot het ziek worden, je ademt immers je eigen afvalstoffen weer in en voor je huid is het ook niet al te best. Dragers van een mondkapje worden makke schapen genoemd, omdat zij de regels voor zoete koek slikken. Zij stellen altijd een mondkapje te dragen waar het gevraagd wordt en dat zij hopen dat anderen dat ook doen. Niet om zichzelf, maar de rest te beschermen tegen mogelijk COVID van jezelf. Je weet immers vaak niet of je besmet bent, aangezien niet iedereen klachten krijgt. Zij noemen het vooral sociaal om wel mee te doen aan het dringende advies. Het dragen van een mondkapje betekent overigens niet dat men de anderhalve meter niet meer hoeft aan te houden. Ook dan is deze maatregel van kracht.

Mondkapje of faceshield

Een faceshield (doorzichtig scherm voor het gezicht) vervangt het mondkapje niet. Die is alleen prima als de anderhalve meter ook gewaarborgd kan blijven, anders wordt het afgeraden. In de zorg worden ze vaak wel gedragen, bijvoorbeeld in contact met demente bewoners. Voor hen is een mondkapje vreemd en horen je stem maar zien je niet praten. Zij missen de mimiek en dat kan verwarrend zijn voor hen. Dan is dit wel een uitkomst uiteraard.

Mondkapje wordt verplicht

Indien het een verplichting wordt, geeft menigeen al aan zich er niet aan te houden. Voorstanders zijn er juist erg blij mee. Hoe het dan ook zal worden gehandhaafd is nu nog onbekend. Winkeliers zien het niet als hun taak dit te doen.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 1 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 1 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 2 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 4 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 4 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 4 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 4 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 4 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 5 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 5 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 5 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 5 uur geleden