Afbeelding

Eerste stappen richting gezamenlijk doel: Brummen Robuust

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Onder de titel ‘Brummen Robuust’ zet de gemeente Brummen stappen om de basis op orde te brengen en toe te groeien naar een vitale en financieel gezonde gemeente. Dit doet de gemeente in samenwerking met de provincie. Deze samenwerking wordt komend jaar officieel vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst. Omdat het gemeentebestuur een aantal onderdelen voortvarend op wil pakken, worden de afspraken over bestuurskrachtverbetering en financiën nu vast voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is de verwachting dat de gemeenteraad dit voorstel in december bespreekt.

De gemeente werkt aan een samenwerkingsovereenkomst met de provincie over drie belangrijke gezamenlijke onderwerpen: het versterken van de bestuurskracht, het verbeteren van de financiële situatie en het project Eerbeek Loenen 2030. Al enige tijd trekken gemeente en provincie samen op bij de unieke en complexe opgave in Eerbeek. Het bestemmingsplan is daar geactualiseerd, maar op enkele onderdelen moeten er nog stappen worden gezet. De wens is om de leefbaarheid in Eerbeek (en ook Loenen) te vergroten en de (papier)industrie in de regio te behouden. En de energietransitie brengt kansen met zich mee. Veel partijen spelen hierbij een rol en als overheden maken provincie en gemeente binnen het programma Eerbeek-Loenen 2030 heldere afspraken over taken en bevoegdheden. Dit vanuit een realistische kijk op de financiële en organisatorische mogelijkheden van zowel gemeente als provincie.

Een tweede thema waar afstemming tussen gemeente en provincie van belang is, heeft te maken met de financiële situatie van de gemeente. Op 29 oktober heeft de gemeenteraad een begroting voor 2021 vastgesteld die niet meerjarig structureel sluitend is. De gemeenteraad heeft weloverwogen gekozen zorgvuldig plannen te maken om de kosten in het sociaal domein beheersbaar te houden. Daarbij is ook besloten nu niet op andere gemeentelijke voorzieningen fors te bezuinigen. Een bewuste keus waarbij het gemeentebestuur zich realiseert dat de provincie als financieel toezichthouder later dit jaar besluit preventief toezicht toe te passen. Brummen blijft daarbij zelf verantwoordelijk voor haar financiën. Er wordt de komende tijd gewerkt aan een financieel herstelplan. 

De gemeente Brummen gaat ook onafhankelijk onderzoek laten doen naar de eigen bestuurskracht. Dit met het doel om te kijken op welke onderdelen de gemeente zich kan verbeteren. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een subsidieregeling van het programma Vitaal openbaar bestuur van de provincie. 

Voortvarend oppakken

De drie genoemde thema’s dragen bij aan een overstijgend doel: het zijn van een financieel gezonde, maar ook bestuurskrachtige gemeente. Een robuuste gemeente dus. De samenwerking tussen gemeente en provincie wordt vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst. De gemeente wil de onderdelen financieel herstel en de bestuurskrachtontwikkeling snel opstarten. De concept-afspraken daarover legt het college op donderdag 10 december voor aan de Brummense gemeenteraad tijdens een openbare raadsbijeenkomst. Afspraken over de taakverdeling in het project Eerbeek Loenen 2030 worden momenteel nog uitgewerkt. Hierover volgen op een later moment afspraken.

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 7 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 7 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 7 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 7 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 7 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 7 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 7 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 7 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 28 mrt, 15:00