Afbeelding

Advies om in 3 jaar evenwicht te brengen in sociaal domein

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Kiezen voor scenario 3 en daarmee stappen zetten om in 3 jaar tijd toe te werken naar een evenwichtig sociaal domein. In e´e´n zin is dat de kern van het advies dat het college aan de gemeenteraad heeft voorgelegd in een uitgebreid raadsvoorstel. Dit voorstel vloeit voort uit het onderzoeksrapport over het sociaal domein dat een maand geleden door onderzoeksbureau Berenschot is gepresenteerd. De gemeente heeft dit bureau gevraagd een analyse uit te voeren naar het sociaal domein in Brummen en op basis daarvan te komen met concrete besparingsmogelijkheden. De gemeenteraad bespreekt in december het raadsvoorstel en neemt een besluit over hoe er weer evenwicht komt in het sociaal domein.

In het lijvige en gedegen onderzoeksrapport stelt Berenschot onder andere vast dat de gemeente Brummen goede fundamentele keuzes heeft gemaakt. Denk aan de toegang tot zorg, de kortdurende clie¨ntondersteuning, de inrichting van WerkFit Brummen en de werkwijze met het leefringenmodel. Maar er is onvoldoende zicht en grip geweest op de kosten voor het sociaal domein in relatie tot de begroting en de middelen die de gemeente krijgt van het rijk. In vergelijking met andere gemeenten heeft Brummen een sterk sociaal gezicht en is de gemeente ruimhartig in het verstrekken van (maatwerk)voorzieningen. Daarmee is er in de ogen van Berenschot in de afgelopen jaren onvoldoende besef geweest van financie¨le schaarste en heeft dit dus een (te) kleine rol gespeeld bij individuele afwegingen. Dit leidt tot tekorten in het sociaal domein, die nu en op langere termijn onhoudbaar zijn. Er moet dus gezocht worden naar een nieuw evenwicht, waarbij ook in de toekomst passende zorg geboden e´n betaald kan worden voor hen die deze nodig hebben.

Drie scenario’s

Naast deze en andere waardevolle analyses, biedt het onderzoeksrapport ook handreikingen om de situatie om te buigen. Hierbij maakt Berenschot gebruik van bouwstenen. Per bouwsteen zijn de inhoudelijke en financie¨le effecten beschreven, maar ook de risico’s en randvoorwaarden. Alle bouwstenen samen vormen met elkaar een evenwichtig pakket van maatregelen. Het doel van het pakket aan bouwstenen is om het tekort volledig weg te werken. Concreet gaat het hierbij om een besparing van ongeveer 0,75 miljoen euro per jaar over de komende 3 jaar. Berenschot legt hierbij 3 scenario’s op tafel, waarbij het college van B&W de gemeenteraad adviseert te kiezen voor het derde scenario. In dit scenario wordt het tekort in 3 jaar weggewerkt en wordt er een klein overschot gerealiseerd. Deze buffer is nodig om financie¨le tegenvallers in het sociaal domein in de komende jaren te kunnen gaan opvangen of om te kunnen investeren in bijvoorbeeld algemene voorzieningen.

Andere voorstellen

In het raadsvoorstel doet het college ook voorstellen op welke wijze de gemeente met het gekozen scenario aan de slag moet gaan. Zo wordt er een werkorganisatie beschreven, krijgt participatie vanuit de samenleving een plek bij de uitwerking van (beleids)keuzes en worden bouwstenen gefaseerd opgepakt. Berenschot is gevraagd om te ondersteunen bij de verdere uitwerking.

Het onderzoeksrapport ‘Naar een evenwichtig sociaal domein’ is in z’n geheel te lezen op de gemeentelijke website www.brummen.nl. Op de pagina van de gemeenteraad is binnenkort ook het raadsvoorstel te lezen. Voordat de raad op donderdag 17 december een besluit neemt, wordt het onderwerp besproken tijdens het raadsforum van 3 december 2020.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00