Afbeelding

Afscheid Muziekvereniging La Fraternité

Algemeen

BRUMMEN - Eind augustus namen bestuur en leden van La Fraternité definitief afscheid van hun muziekvereniging en natuurlijk ook van elkaar. En dat na 110 jaar! Hiermee komt helaas een einde aan een jarenlange traditie van samen muziek maken in Brummens Broek met de Vroolijke Frans in het middelpunt.

In het jaar waarin Uitspanning de Vroolijke Frans haar 10-jarig jubileum viert, valt helaas het doek voor La Fraternité. Het doek valt niet letterlijk want het mooie vaandel van La Fraternité hangt nog tot ver in de toekomst in de grote zaal van De Vroolijke Frans naast de vele prachtige historische foto’s. Dit als aandenken en ook als gebaar van dank voor de meer dan 100-jarige samenwerking met eerst Café de Vrolijke Frans en later Uitspanning de Vroolijke Frans in Broek.

Muzikale uitstraling

La Fraternité heeft jarenlang een bedrage geleverd aan de huidige muzikale en culturele status en uitstraling van de Vroolijke Frans in Broek en omstreken. Denk aan de vele (huis) concerten van zowel het grote orkest als het opleidingsorkest, de kindermusicals, de Grintconcerten, de 4 mei bijdrage, het muziekonderwijs, muzieklessen enz. Mooie herinneringen aan een muziekvereniging waar naast muziek maken ook gezelligheid en verbondenheid eg belangrijk waren. Typerend en een bevestiging daarvoor was ook de jarenlange samenwerking met dirigent Andy Kievits die zich thuis voelde bij de vereniging. 

Terugloop

Net zoals bij veel andere verenigingen kreeg La Fraternite ook te maken met een terugloop in leden. Dit zorgde voor een kanteling van een levendige vereniging naar een muziekvereniging in overlevingsstand. Dit werd voor iedereen merk- en hoorbaar.  Ondanks allerlei inspanningen van de afgelopen jaren om meer leden te werven, waren een dalende inspiratie en tegenvallende financiële cijfers (veroorzaakt door een daling van de oud papierinkomsten) mede de oorzaak voor de uiteindelijke opheffing in september 2019. 

Schenking

Het opheffen van een vereniging in coronatijd valt niet mee. Maar na dat alle instrumenten en inventaris verkocht waren, bleef toch nog aardig bedrag over. In goed overleg , zoals ook de statuten voorschrijven, komt het batig saldo ten goede aan diverse verenigingen in en buiten de gemeente Brummen.  Zo ontvingen de muziekverenigingen HOB, DES, OLTO en het Seniorenorkest de Vriendenkring, de Oecumenische Basisschool, Stichting Welzijn Brummen en het Kinderkoor VOX mooie bedragen als ondersteuning voor hun muzikale activiteiten.

Liefde voor muziek

Met het opheffen van La Fraternité blijft de liefde voor muziek bestaan, een prachtige omschrijving van dit begrip werd door Jules Deelder op papier gezet in het gedicht ‘Muziek is’. Deze allesomvattende ode aan de muziek was in augustus onderdeel van het afscheidsritueel van de vereniging.

Bedankt

Het voormalige bestuur van La Fraternité dankt iedereen die lid of verbonden was aan de muziekvereniging, voor hun inzet en steun in de afgelopen jaren. En daarnaast natuurlijk ook het gemeentebestuur, het team van de Vr(o)olijke Frans, donateurs, bezoekers van concerten jong en oud, potgrondkopers, dirigenten en met name Andy Kievits , gastmuzikanten, (oud) bestuursleden, gastvrouw Fenny, alle vrijwilligers, muzikale partners enz.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 09:00
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 09:00
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 09:00
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 09:00
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00