Logo brummensnieuws.nl
<p>Mannelijke neushoornkever</p>

Mannelijke neushoornkever

Bijzondere vondst bij hoveniersbedrijf (Neushoornkevers)

EERBEEK - IVN Eerbeek ontving een mailtje van hoveniersbedrijf Meeuwis de Vries uit Eerbeek, dat er hoogstwaarschijnlijk larven van neushoornkevers in de composthoop van het tuinbedrijf zaten. Omdat de compost in het najaar verwerkt wordt en de keverlarven dit niet overleven, had een betrokken medewerker contact met IVN Eerbeek gezocht.

De neushoornkever is een van onze grootste inheemse kevers en nog zeldzaam ook. In de Gemeente Brummen was er maar één waarneming het laatste jaar en nu in de composthoop zat een groot aantal larven en poppen.

Op maandagmiddag de composthoop met een machine omgezet en samen ca. 50 larven/poppen van de ondergang gered. Gelukkig beschikt IVN Eerbeek bij de natuurtuin ‘de Harmanahof’ in Loenen over enkele composthopen zodat we de keverlarven daar kunnen onderbrengen.

De neushoornkever dankt zijn naam aan de relatief grote hoornachtige stekel op de kop van de mannetjes. Deze verharde ‘hoorn’ wordt gebruikt om concurrenten omver te duwen en dient niet ter verdediging.

De voortplantingstijd van de neushoornkever loopt van juni tot augustus, dan wordt de kever ook het vaakst waargenomen. Op warme zomernachten vliegt het mannetje uit op zoek naar een vrouwtje. Als hij een vrouwtje heeft gevonden, dan worden andere mannetjes verjaagd door ze met het krachtige lichaam op de rug te duwen, waarna ze weerloos zijn.

Kort na de paring zet het vrouwtje de eitjes af. Deze zijn wit, rond en enkele millimeters in doorsnede. De eitjes worden afgezet op de bodem bij rottend, plantaardig materiaal.

De ontwikkeling van de larve is afhankelijk van de omgeving en duurt ongeveer drie tot vijf jaar. De larve groeit in stapjes, waarbij het lichaam vervelt en na elke vervelling groter wordt. De larve kent in totaal drie stadia. Als de larve net uit het ei is gekropen is deze slechts enkele millimeters lang, maar kan een uiteindelijke lengte van zo’n 12 centimeter bereiken.

Als de larve volledig is ontwikkeld, vindt de verpopping plaats. Aan de oranje pop is al te zien of het vrouwtje of mannetje wordt. De volwassen kevers leven slechts enkele weken. Eigenlijk alleen voor de voortplanting van de soort.

IVN is blij dat ze op deze manier, dankzij de betrokken medewerker, kan bijdragen in het behouden van deze zeldzame kever.

Meer berichten


Week 28

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: