Logo brummensnieuws.nl

Doe mee met online ‘Human Library’!

BRUMMEN/ VOORST - Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Het thema voor Nederland Leest in de maand november is 1 boek 1000 gesprekken. In het kader hiervan is het mogelijke via Bibliotheek Brummen|Voorst mee te doen met het bekende Deense concept de online ‘Human Library’. In de Human Library is het mogelijk vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. 

Wat is de Human Library?

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. Zo kun je ‘boeken’ lenen met titels als: ‘Transgender’, ‘Ex-gedetineerde’ of ‘Blind’. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. Eén Levend boek komt uit Brummen. Dat is Naqib Sadiq. Hij woont al 20 jaar in Nederland en komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Hij neemt je mee in zijn leven en zijn ervaringen. Een mooi boek om mee in gesprek te gaan.

Hoe werkt de online Human Library?

Op 11 november s’ avonds van 20.00 uur tot 21.30 uur start de online editie van de Human Library. Je kunt je aanmelden voor een specifieke tijd met een bepaald ‘levend boek’. Na je aanmelding ontvang je een link om deel te nemen. We maken gebruik van het programma Zoom, via een laptop of smartphone (met microfoon en webcam). Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Na afloop is er voor de lezer een evaluatieformulier beschikbaar. 

De rechten van het boek en de lezer

De basis voor een gesprek bij de online Human Library vormt de titel (en daarmee het vooroordeel) van het levende boek, bijvoorbeeld ‘Dakloos’ of ‘Transgender’. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als ‘verhalen vertellen’, maar als een echte dialoog. Ook de lezer komt aan het woord en kan gericht vragen stellen. Zowel boeken als lezers hebben het recht om iedere vraag te stellen, maar beiden hebben ook het recht om een vraag niet te beantwoorden of om het gesprek te beëindigen als zij dat willen. Beiden dienen met respect te worden behandeld. Voor meer informatie kijk op: https://www.thehumanlibrary.nl/online 

Praktische informatie

Op 11 november vanaf 20.00 uur tot 21.30 uur is het mogelijk deel te nemen aan de online Human Library. Geef je snel op via: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl . Na aanmelding ontvang je een link om deel te nemen aan de Zoom-sessie.

Meer berichten
 


Week 37

In week 37 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: