Logo brummensnieuws.nl

50 jaar vrouwenvoetbal vv Oeken en KNVB

BRUMMEN - Het jaar 2021 wordt voor het vrouwenvoetbal een jubileumjaar; de KNVB erkende vijftig jaar geleden in 1971 officieel het vrouwenvoetbal. Vanaf dat eerste moment konden vrouwen uit de hele regio bij vv Oeken terecht om deze, tot dan toe, louter mannensport officieel te mogen beoefenen.

 Hoewel volgend jaar dus als gouden jubileum jaar geldt, gaat de geschiedenis van het vrouwenvoetbal al veel verder terug in de tijd. In de hele wereld waren al pogingen gedaan om vrouwenvoetbal van de grond te krijgen, maar de essentie bleef lange tijd ‘voetbal is een mannensport’ en ‘voetballende vrouwen; dat is onfatsoenlijk’. De archieven maken voor het eerst in het jaar 1924 officieel melding van vrouwenvoetbal in Nederland. In dat jaar konden vrouwen voetballen bij de Oostzaanse Voetbalvereniging. Van enig organisatievorm was pas sprake in 1955. In dat jaar werd op 16 april de Algemene Damesvoetbalbond opgericht en werden veertien clubs ingeschreven bij deze bond. De KNVB bleef intussen weigeren het vrouwenvoetbal te erkennen; vrouwen en meisjes werden nog steeds niet toegelaten en konden geen lid worden bij de KNVB.

Vrouwenvoetbal officieel erkend

In de ons omringende landen groeide het vrouwenvoetbal intussen wel gestaag, hetgeen de KNVB in 1971 uiteindelijk deed besluiten het vrouwenvoetbal te erkennen. Met 5500 vrouwen startte de KNVB officieel met vrouwenvoetbal. Meisjes kwamen pas vanaf 1985, zij het in gemengde teams, aan voetballen toe. Het zou nog decennia duren voordat vrouwenvoetbal ook werkelijk werd geaccepteerd. Bij de meeste verenigingen waren vrouwen en meisjes nog steeds niet welkom. Inmiddels heeft het vrouwenvoetbal een enorme groei doorgemaakt. Ingegeven door de successen van de Oranjevrouwen (Europees kampioen en vicewereldkampioen) groeide het aantal voetballende vrouwen en meisjes van 36.000 in 1985 naar 65.000 in 1998 en telt de KNVB nu 160.000 vrouwelijke leden.

Vrouwenvoetbal bij vv Oeken

Om hun favoriete sport te kunnen beoefenen waren vrouwen vanaf het eerste moment in 1971 welkom bij vv Oeken. Hiermee was de club een van de weinigen in de verre omgeving die het vrouwenvoetbal omarmde. Vanaf het beginjaar had vv Oeken altijd wel een vrouwenteam en een of meerdere meisjesteams op de been. Andere clubs volgden pas veel later, bij sommige clubs deed het vrouwenvoetbal pas begin van dit millennium haar intrede. Aan de wieg van het vrouwenvoetbal bij vv Oeken stonden onder anderen het echtpaar Berkelder en Jan van Engeland; Chris Dix was een trainer van het eerste uur van de vrouwen van vv Oeken, waarvan toen inmiddels ook echtgenote Rikie deel uitmaakte. Chris en Rikie hebben daarnaast ook decennia lang het vrouwenvoetbal gesponsord met hun bedrijf Smits&Co. Vandaag de dag valt het vrouwenvoetbal bij vv Oeken al ruim elf jaar onder de vleugels van Eddy Vermaat. Naast trainer is hij tegenwoordig ook coördinator vrouwenvoetbal en was hij vanaf het begin betrokken bij de succesvolle samenwerking met Spcl Brummen op het gebied van vrouwenvoetbal. Chris Dix staat ook weer op de velden; hij traint op vrijdagavond de 30+ vrouwen, hierbij zijn velen die ooit bij hem het voetballen hebben geleerd!

Jubileum en de toekomst 

Het jubileumjaar staat helaas sterk onder invloed van het pandemische COVID-19 virus, dat dit jaar over de hele aardbol haar tol eist. Ook wordt dit jaar overschaduwd door een conflict tussen de besturen van beide samenwerkende clubs. Zowel virus als conflict hebben impact op het voetbal in het dorp Brummen, maar zowel Chris Dix als Eddy Vermaat hebben gemeend het jubileum toch de verdiende aandacht te moeten geven. ‘Vijftig jaar vrouwenvoetbal is gewoon een hele stap en dat vv Oeken vrouwen vanaf het begin heeft verwelkomd in de club, is zoals de geschiedenis uitwijst gewoon een uniek gegeven’. ‘We willen graag de vrouwen die bij ons hebben gevoetbald vragen om ervaringen, foto’s en andere memorabele zaken met ons te delen’. ‘Wij willen alles verzamelen en zien dat we er iets leuks van kunnen maken!’. ‘Ook willen we iets organiseren in het kader van het jubileumjaar, maar de manier waarop zal sterk afhankelijk zijn van de eerder genoemde factoren’. ‘Wat voor ons vast staat, is dat we het vrouwenvoetbal – hoe dan ook – zullen gaan voortzetten’. ‘Waar en in welke vorm zal afhangen van of beide SJO clubs tot oplossingen gaan komen in het kader van de samenwerking’. ‘Voor ons staan alle opties open en we weten ons gesteund door veel voetbalvrouwen en ouders van jeugdspeelsters om het vrouwenvoetbal verder vorm te geven en te ontwikkelen’. Voor contact en sturen van jubileum materiaal: Eddy Vermaat, mail: meiden@oeken.nl, telefoon: 0622206233 Chris Dix, mail: christiaandix@gmail.com, telefoon: 0683072763

Meer berichten
 


Week 37

In week 37 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: