Logo brummensnieuws.nl

Brummen gaat strikt en streng handhaven

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat intensief controleren of de coronamaatregelen die deze week zijn ingegaan ook worden nageleefd. “De tijd van vrijblijvendheid is voorbij”, zegt burgemeester Alex van Hedel, die bestuurlijk verantwoordelijk is voor de handhaving.

Van Hedel: “Iedereen weet het inmiddels. De besmetting neemt weer in een rap tempo toe. De druk op de ziekenhuizen eveneens. Niets doen is geen optie. Maar als we maatregelen nemen die niet worden opgevolgd, dan gaat het serieus verkeerd. Tot dusver hebben vooral de mensen gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid in deze. Maar lijkt in sommige gevallen niet voldoende. Er is -wel begrijpelijk- een verslapping opgetreden als het om naleving gaat. De ruimte tussen de maatregels wordt opgezocht. Maar dat kan dus niet, willen we deze pandemie klein krijgen. Vandaar dat we binnen de veiligheidsregio hebben afgesproken hard op te treden tegen het schenden van de regels. Dat betekent dus dat we sneller dan voorheen bestuurlijke boetes zullen opleggen en niet zullen schromen gelegenheden te sluiten als ze zich niet aan de regels houden. Ik hoop het niet, maar als het moet dan doen we het ook.”

De aandacht richt zich vooral op sportkantines, afhaalrestaurants en supermarkten. Van Hedel: “Geen grote groepen mensen bij elkaar, geen alcoholverkoop na 20 uur, geen feestjes in het buitengebied. Dat soort dingen. We willen met alle macht voorkomen dat bijvoorbeeld groepen jongeren alcohol inslaan en dan ergens toch gaan feesten.”

Van Hedel erkent dat handhaven lastig is. “We zitten al zo lang met beperkingen en dan komt dit er overheen. Mensen zijn het beu. Ik hoor ook van onze medewerkers die met handhaving zijn belast dat het lontje korter wordt. Maar toch kunnen we in het belang van de volksgezondheid niet anders. Ik hoop dan ook van harte dat mensen in het eigen huis ervoor waken te veel bezoek ineens te ontvangen. Dus maximaal drie per dag. Bij de mensen thuis kunnen we immers niet controleren of hooguit bij overlast.”

Toch zijn de politiemensen, boa’s en toezichthouders in Brummen volgens de burgemeester gemotiveerd om hun werk te blijven. “Zeker. Dat is geen probleem. We kunnen het qua capaciteit ook aan. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we altijd opschalen. Er zijn op dit moment bijvoorbeeld door het afgelasten van evenementen veel particuliere beveiligers beschikbaar. Die zijn getraind op het aanspreken van mensen op hun gedrag.”

Meer berichten
 


Week 43

STAATSBESTELDe oplossing voor week 43: