Logo brummensnieuws.nl
Schrijfster Nellemieke Aalders met haar boek SLAAF. Foto: Marion Verhaaf
Schrijfster Nellemieke Aalders met haar boek SLAAF. Foto: Marion Verhaaf

SLAAF, een waargebeurd verhaal als jeugdboek

LOENEN - De moeder van Nellemieke Aalders, uit Loenen, vertelde het vroeger wel eens, dat verre familie als slaaf in Noord-Afrika gevangen had gezeten. Dat ze afstamde van slaven geloofde ze nooit, maar toen las zij een krantenartikel wat daarover ging en het bleek allemaal waar te zijn. Nederlanders die met hun schip naar Zuid-Portugal op weg waren, werden gekaapt, gevangengezet en als slaaf te werk gesteld. Het klinkt als een spannend jongensboek en dat is het nu ook geworden, dankzij de inspanningen van Aalders.

De afgelopen jaren is zij op onderzoek uitgegaan en inderdaad was het waar. Haar bet-, betovergrootvader Teunis Metzon was als jongetje van 13 jaar tijdens een handelsreis met zijn vader, gevangengenomen en kwam in een slavengevangenis in Algiers terecht in 1814. Het liet haar niet los en nu komt eind deze maand haar eerste jeugdboek "SLAAF" uit, precies in de Kinderboekenweek met als thema 'En toen?'. "Toeval bestaat niet, juist nu moest het uitkomen zo blijkt," aldus een enthousiaste Aalders. 

Gedegen onderzoek

Aalders is afkomstig uit het onderwijs en heeft een voorliefde voor geschiedenis. Toen deze familiegeschiedenis waarheid bleek te zijn, heeft zij gedurende 10 jaar onderzoek gedaan hiernaar. Ze ging zeker niet over één nacht ijs en wilde alles uitgezocht hebben, voordat er ook maar één letter van het boek op papier zou komen. Zoektochten in het archief in Vlaardingen, waar de hoofdpersoon Teunis Metzon vandaan kwam, brachten al veel aan het licht. Daarbij kwamen brieven naar voren die handelden over de vrijlating van hem en zijn vader, geschreven door zijn tweelingzusje Neeltje. De kapitein hield zelfs een dagboek bij dat een goed naslagwerk was voor het boek.

Schrijversacademie

Om haar droom uit te laten komen, heeft Lammers de Schrijversacademie gevolgd, met de specialisatie in kinderboeken. "In het onderwijs was ik inval-leerkracht voor groep 1 tot en met 6, van oorsprong ben ik kleuterjuf. Dit gegeven en het feit dat de hoofdpersoon een 13 jarige jongen is, beïnvloedde de keuze een jeugdboek te schrijven," aldus Aalders. Het is geen griezelverhaal, maar gewoon een heel spannend boek en zeker ook geschikt voor volwassenen.

Opgedragen

Aalders heeft het boek opgedragen aan alle vergeten slaven in het verleden en het heden. Want al is het een historische jeugdroman, slavernij is er nog steeds. Uiteraard is zij dank verschuldigd aan iedereen die haar heeft geholpen bij het tot stand brengen van dit spannende boek. Het boek is vanaf 1 oktober te bestellen in de webshop van Boekscout.

Meer berichten
 


Week 42

ADVIESBUREAUDe oplossing voor week 9: