Logo brummensnieuws.nl
Pieter Rijzebol en Jeanine Lagendijk
Pieter Rijzebol en Jeanine Lagendijk

Hop voor bier geoogst in Empe

EMPE - Door schaarste aan hop op de wereldmarkt kwam er ruimte voor lokale initiatieven. Pieter Rijzebol en Jeanine Lagendijk uit Empe pakten die kans.

Het echtpaar teelt hop bij hun boerderij aan de Hommelstraat 2. Daarvoor moest een stellage gebouwd worden; Zes meter hoge palen, verbonden met ijzerdraad en sisaltouw waarlangs de strengen omhoog klimmen. Er staan nu 300 planten in acht verschillende soorten, genoeg voor 50.000 flesjes bier.

De strengen groeien 10 cm per dag en in de ‘bellen’ zit Lupuline, de stof die het aroma aan bier geeft. In september wordt er geoogst. “Handmatig oogsten is tijdrovend zegt Jeanine. Drie personen zijn een kwartier bezig met één streng. We doen het nu met hulp van Hogenelst Hop uit Zieuwent, zij hebben zelf een machine gebouwd die de bellen van de strengen afhaalt. We moeten er dan alleen nog wat blaadjes en takjes uit halen voor een zo schoon mogelijk product. Dan moet de hop gedroogd, vacuüm verpakt- en ingevroren worden. Dat alles binnen één etmaal, anders komt er schimmel in. We verkopen onze hop aan Brouwerij Nevel in Nijmegen die het onder andere verwerkt in hun Gelders Gerstenat. En we hebben contact met een studente aan de modeacademie, zij gaat onderzoeken of er textielvezel van een streng gemaakt kan worden.”

Zaterdag 12 en 19 september wordt er nog geoogst. Wie dit wil zien is vanaf 10.00u van harte welkom. Of volg de boerderij op Facebook pagina Hop voor Bier.

Meer berichten
 


Week 37

In week 37 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: