Logo brummensnieuws.nl

Roggebrood uit de eigen regio

Presentatie van het Roggebrood met Pouwel Inberg, Gudrun Kummerer en Hans Nieuwenburg
Presentatie van het Roggebrood met Pouwel Inberg, Gudrun Kummerer en Hans Nieuwenburg

BRUMMEN - Op meerdere percelen van Natuurmonumenten is dit jaar weer rogge verbouwd. Biologische Bakkerij Verbeek uit Brummen heeft daar roggebrood van gemaakt. Woensdag was de presentatie op het perceel aan de Hoevesteeg.

Namens Landschapsnetwerk Brummen heette Paul Opdam iedereen welkom op de gemaaide akker. Naast alle direct betrokkenen waren er onder andere vertegenwoordigers van de Cleantech Regio, Natuurmonumenten, Gemeente Brummen en de Provincie aanwezig. Allen benadrukten in hun toespraak het belang van een korte voedselketen en biodiversiteit en dat boeren daarin een grote rol spelen.

De rogge werd verbouwd door Hans Nieuwenburg van de gelijknamige biologische boerderijwinkel in Spankeren. Van de 10 ton rogge worden, verspreid over het hele jaar, zo’n 12.000 roggebroden gemaakt. Behalve bij De Nieuwenburgt worden ze in 250 natuurvoedingswinkels in het land verkocht. Volgens Gudrun Kummerer van Verbeek moet de kwaliteit van het graan, zeker voor biologische producten, heel goed zijn. “Dat maakt dat we er niets kunstmatigs aan toe hoeven te voegen.” Esther Rust van Natuurmonumenten ziet een meerwaarde voor de gronden door de verbinding tussen natuur, landbouw en de consument.

Het eerste roggebrood werd in ontvangt genomen door wethouder Pouwel Inberg. “Omdat hier geen ruilverkaveling heeft plaatsgevonden is alles nog kleinschalig. Het is mooi om te zien wat je toch samen kunt bereiken.”

Meer berichten
 


Week 38

In de krant van week 38 zat geen puzzelDe oplossing voor week 9: