Afbeelding

Bouw zonnepark Elzenbos van start

Algemeen

BRUMMEN - De lokale energiecoöperatie BrummenEnergie start komend najaar met de aanleg van het zonnepark Elzenbos. Het zonnepark ligt in de oksel van de Elzenbosweg en de N348. Inwoners van de gemeente Brummen kunnen deelnemen in de investering. Volgens BrummenEnergie is dat aantrekkelijk. Het rendement op de investering bedraagt namelijk 4,5 procent per jaar. De rente die banken op dit moment op vrij opneembaar spaargeld geven komt maar nipt uit boven de 0 procent.

Op het nu braakliggende terrein komen 6.350 zonnepanelen te liggen. Iedere inwoner van de gemeente Brummen kan mee-investeren. Dat kan vanaf 500 tot maximaal 7.500 euro. Volgens de organisatie zijn er geen kosten aan verbonden en is het risico is laag. Inmiddels is de omgevingsvergunning die de uitvoer mogelijk moet maken onherroepelijk afgegeven door de gemeente Brummen. De Rijkssubsidie Stimulering Duurzame Energietransitie is toegekend en de netwerkcapaciteit is geregeld.

BrummenEnergie is een energiecoöperatie die in 2013 is opgericht door een aantal inwoners die vonden dat het anders moest. De initiatiefnemers willen zelf in de eigen regio stroom opwekken en leveren: energie dichtbij. Bovendien willen niet afhankelijk zijn van grote energiebedrijven met buitenlandse aandeelhouders. De winst die gemaakt wordt steekt de coöperatie in lokale projecten die de Brummense gemeenschap ten goede komen.

Inmiddels is een aantal projecten tot wasdom gekomen. Zo is in samenwerking met Rijvereniging en ponyclub “De IJsselruiters” een plan gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de manege en stallen van de ponyclub. De energiecoöperatie gaat er na de zomer 650 zonnepanelen op plaatsen. Ook deze zijn -op 85 stuks na- verkocht aan inwoners van Brummen.

 Dit najaar hoopt BrummenEnergie ook te kunnen starten met de bouw van Zonnepark Eerbeek aan de Doonweg op een voormalige stortplaats van de papierindustrie. . Technisch was dit in de voorbereiding een lastige klus. Het stort moest eerst worden afgedicht met staalslakken; een steenachtige en korrelige materiaalsoort afkomstig van hoogovens. De afdichtingslaag heeft enige maanden de tijd nodig om te stabiliseren en (hemel)waterdicht te worden. Er komen ruim 15.500 zonnepanelen te liggen. Met de stroom die daarmee opgewekt wordt, kunnen zo’n 1600 huishoudens een heel jaar van stroom worden voorzien.

Overigens zijn de parken aan Doonweg (8 hectare) en de Elzenbos (4 hectare) nog klein in vergelijking met een particulier initiatief aan de Zutphensestraat in Hall. Daar moet een park van 27 hectare komen. De omgevingsvergunning van de gemeente is door een aantal omwonden aangevochten en ligt bij de Raad van State ter beoordeling.

Inschrijven en meer informatie is te vinden op www.brummenenergie.nl/investeren.

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 5 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 5 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 5 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 5 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 5 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 5 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 5 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 5 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 23 uur geleden