Bouw zonnepark Elzenbos van start
Logo brummensnieuws.nl

Bouw zonnepark Elzenbos van start

BRUMMEN - De lokale energiecoöperatie BrummenEnergie start komend najaar met de aanleg van het zonnepark Elzenbos. Het zonnepark ligt in de oksel van de Elzenbosweg en de N348. Inwoners van de gemeente Brummen kunnen deelnemen in de investering. Volgens BrummenEnergie is dat aantrekkelijk. Het rendement op de investering bedraagt namelijk 4,5 procent per jaar. De rente die banken op dit moment op vrij opneembaar spaargeld geven komt maar nipt uit boven de 0 procent.

Op het nu braakliggende terrein komen 6.350 zonnepanelen te liggen. Iedere inwoner van de gemeente Brummen kan mee-investeren. Dat kan vanaf 500 tot maximaal 7.500 euro. Volgens de organisatie zijn er geen kosten aan verbonden en is het risico is laag. Inmiddels is de omgevingsvergunning die de uitvoer mogelijk moet maken onherroepelijk afgegeven door de gemeente Brummen. De Rijkssubsidie Stimulering Duurzame Energietransitie is toegekend en de netwerkcapaciteit is geregeld.

BrummenEnergie is een energiecoöperatie die in 2013 is opgericht door een aantal inwoners die vonden dat het anders moest. De initiatiefnemers willen zelf in de eigen regio stroom opwekken en leveren: energie dichtbij. Bovendien willen niet afhankelijk zijn van grote energiebedrijven met buitenlandse aandeelhouders. De winst die gemaakt wordt steekt de coöperatie in lokale projecten die de Brummense gemeenschap ten goede komen.

Inmiddels is een aantal projecten tot wasdom gekomen. Zo is in samenwerking met Rijvereniging en ponyclub “De IJsselruiters” een plan gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de manege en stallen van de ponyclub. De energiecoöperatie gaat er na de zomer 650 zonnepanelen op plaatsen. Ook deze zijn -op 85 stuks na- verkocht aan inwoners van Brummen.

 Dit najaar hoopt BrummenEnergie ook te kunnen starten met de bouw van Zonnepark Eerbeek aan de Doonweg op een voormalige stortplaats van de papierindustrie. . Technisch was dit in de voorbereiding een lastige klus. Het stort moest eerst worden afgedicht met staalslakken; een steenachtige en korrelige materiaalsoort afkomstig van hoogovens. De afdichtingslaag heeft enige maanden de tijd nodig om te stabiliseren en (hemel)waterdicht te worden. Er komen ruim 15.500 zonnepanelen te liggen. Met de stroom die daarmee opgewekt wordt, kunnen zo’n 1600 huishoudens een heel jaar van stroom worden voorzien.

Overigens zijn de parken aan Doonweg (8 hectare) en de Elzenbos (4 hectare) nog klein in vergelijking met een particulier initiatief aan de Zutphensestraat in Hall. Daar moet een park van 27 hectare komen. De omgevingsvergunning van de gemeente is door een aantal omwonden aangevochten en ligt bij de Raad van State ter beoordeling.

Inschrijven en meer informatie is te vinden op www.brummenenergie.nl/investeren.

Meer berichten
 


Week 02

In week 2 stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: