Logo brummensnieuws.nl
Het vogelschieten op de Vogelwei, op de achtergrond de bekende Pretband. Archieffoto: Marion Verhaaf
Het vogelschieten op de Vogelwei, op de achtergrond de bekende Pretband. Archieffoto: Marion Verhaaf

Brummen treurt om de traditionele Vogelwei

BRUMMEN - In verband met de huidige coronaregels gaat de jaarlijkse traditionele Vogelwei in Brummen niet door. Daarover hebben we al eerder bericht in dit medium. Wat betekent dit voor de Brummenaar? Wij vroegen het een aantal inwoners en oud-inwoners van het dorp. Menigeen neemt zijn vakantie juist in deze periode en komen hun vrienden dan opzoeken, anderen hebben er juist helemaal niks mee en brengen hun vakantie elders door.

 Voor de geboren en getogen Brummenaar Edwin Klaasen is er geen twijfel mogelijk. "Ik woon nu in Waalwijk, maar voor de wei kom ik altijd weer terug. Ik schiet al jaren mee en was er 1 keer heel dichtbij om schutterskoning te worden. De dag beginnen we om 8 uur traditiegetrouw met gebakken eieren." Dat het dit jaar niet doorgaat, noemt hij een wijs besluit. Hij kwam begin dit jaar zelf met een coronabesmetting terug van vakantie en geeft regelmatig plasma om anderen te helpen. "We slaan het gewoon een jaartje over, er zijn ergere dingen op de wereld!" Corona moet de mond worden gesnoerd. 

Traditie

Het gebeuren op de Vogelwei is niet uit te leggen aan mensen die van buiten Brummen komen. "Dat is iets eigen van Brummen," aldus Klaasen. Ook José Wolfs ziet de wei als een hoogtepunt van het jaar, 3 dagen feest: daar leeft ze helemaal naar toe. Ze is er echt kapot van dat het niet doorgaat, maar heeft een alternatief bedacht met de familie. "Nu komen we met de familie bij elkaar en gaan zelf vogel schieten in onze tuin." Nathalie Wassink noemt het niet doorgaan van het vogelschieten onwijs jammer. "Elk jaar begint onze vakantie met de kermis. En standaard maandag de Vogelwei. Onze zoon Ravi groeit op met deze traditie!" 

Wanda Joannes woont al jaren op Sardinië en heeft de wei jarenlang niet meer bezocht. "Het blijft in mijn herinnering, nostalgie! Op deze dagen was alles gemoedelijk en iedereen die op school je vijand was, voor even je vriend!"

Ben Beuwer gaat met zijn vrouw het liefst op vakantie in deze periode. "Ik heb niks met de hele kermis en ga dan liever lekker naar het strand!" 

En zo zijn er meerderen in het dorp en daarbuiten. Het vogelschieten is zeker een lange traditie in het dorp, al is het randgebeuren niet voor iedereen aantrekkelijk. Menigeen ziet enkel het vele drinken dat er plaatsvindt, van 's morgens vroeg tot het moment dat de houten vogel (de gele of de blauwe) valt. Waarna de huldiging door de burgemeester plaatsvindt en de rondrit door het dorp. Sommigen maken dit al niet meer mee, maar volgens anderen hoort juist dat er ook bij met de Vogelwei.

Meer berichten
 


Week 48

SAMENVATTINGDe oplossing voor week 45: