Logo brummensnieuws.nl

Corona weer terug van vakantie...

BRUMMEN - De Brummense kermis van 22 tot 24 augustus gaat dit jaar door. De kramen en attracties sluiten echter niet om middernacht, als gebruikelijk, maar al om 21:00 uur. Dat heeft burgemeester Alex van Hedel besloten in verband met de corona-crisis.

“In Eerbeek en Hall gaan de kermissen niet door. Maar de huidige noodverordening verbiedt ze niet. In Brummen gaat het vogelschieten evenmin door, maar de kermis wel. Overigens wel onder voorwaarden als dat maatregelen worden getroffen om te zorgen dat het niet te druk wordt op het terrein, de doorstroom goed is en de zaken hygiënisch goed op orde zijn. En met als eis dat de kermis om 21:00 uur dicht gaat. Het aantal wat grotere evenementen in de regio is flink afgenomen door corona. Een kermis is leuk en de kans bestaat dat veel mensen erop afkomen, nu er eindelijk een gehouden wordt. Tot 21:00 uur zullen de gasten meest ouders met kinderen zijn. Later zijn het veelal jongeren. Waaronder ook jongeren die alcohol hebben genuttigd. Het risico is dat de situatie onbeheersbaar wordt als grote groepen mensen, deels onder invloed, de kermis bezoeken.”

Van Hedel wijst erop dat het aantal besmettingen weer toeneemt. De afgelopen week werden landelijk 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Het zogeheten reproductiegetal is ook voor het eerst sinds 15 maart boven 1: namelijk 1,29. Dat betekent dat 100 mensen samen weer 129 andere besmetten; het virus breidt zich derhalve uit.

Van Hedel: “Je merkt dat mensen weer wat laconieker worden. Ze houden zich minder aan de maatregelen. Ik constateer dat ik zelf als een sulletje de handvaten van een winkelwagen sta te boenen, waar anderen de winkel gewoon binnenstappen. Voor de winkeliers is het soms lastig om de klanten te blijven aanspreken. Onze toezichthouders gaan daarom komende weken weer extra optreden bij winkels. We moeten met zijn allen dit virus indammen. Wees dus ook zeer terughoudend in het organiseren en bezoeken van bestaande evenementen. Er komt ongetwijfeld weer een tijd waarop we van alle vrijheden kunnen genieten. Nu even niet. Ik was vorige week bij het Tjark Riks. Daar was voor het eerste sinds drie maanden een groep ouderen voor een gezellige middag bij elkaar. Je moet er toch niet aan denken dat die mensen weer hun uitje moeten missen omdat het aantal besmettingen uit de hand giert.”

Meer berichten
 


Week 38

In de krant van week 38 zat geen puzzelDe oplossing voor week 9: