Logo brummensnieuws.nl

Fotografe Fleur Louwe wil nog beter worden en inspireren

"Fleur Louwe, zelfportret. Met deze foto won ze een prestigieuze Lucie Award in New York".
"Fleur Louwe, zelfportret. Met deze foto won ze een prestigieuze Lucie Award in New York".

EERBEEK - Ze stond vorig jaar al op het podium van de beroemde concertzaal Carnegie Hall in New York om een onderscheiding in ontvangt te nemen in het kader van de Lucie Awards. En dat zijn zo ongeveer de Oscars in de wereld van de fotografie. Het is de belangrijkste bekroning van haar werk, waarvan de lijst palmares inmiddels indrukwekkend lang is. En Fleur Louwe (26) uit Eerbeek is nog lang niet klaar met fotograferen.

Ze komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Met haar ouders ging ze vaak op vakantie in Eerbeek. De streek beviel hen zo dat, toen Fleur 15 was, ze er een huis kochten, de Randstad verlieten en zich in het papierdorp vestigden. Fleur is bepaald niet rouwig om de verhuizing van de wereldstad naar een Veluws dorp. Haar werk brengt haar vaak naar de Randstad terug, ze geniet van de dynamiek, maar waardeert vooral de groene rust in het Gelderse landschap. Daarbij houdt ze van paardrijden. En de manege is om de hoek. De dieren vormen, naast fine art, het belangrijkste thema in haar fotowerk.

Fleur: “Waarom ben ik gaan fotograferen?” Ze lacht: “Omdat ik niet goed wist wat ik wilde worden. De journalistiek leek me wel wat. Maar op een open dag van een journalistieke opleiding zag ik dat fotografie ook een optie was. Eigenlijk wilde ik een opleiding fotografie gaan doen als een soort tussenjaar. Maar eenmaal bezig, groeide mijn enthousiasme. Ik ben naar de Fotovakschool in Apeldoorn gegaan. Heb eerst de Mbo-opleiding Fotografie gedaan. Nu zit ik in het laatste jaar van de Hbo-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie.”

“Ik houd van paarden. Ze vormen een belangrijk onderwerp voor me. Ik maak veel foto’s voor gespecialiseerde paardenbladen. Wat dat betreft heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken.” Op de site van Louwe zijn zodoende ook tientallen, vaak zeer indrukwekkende, foto’s te zien van paarden. Ze maken duidelijk dat de fotografe dieren wil laten zien in hun kracht, hun beweging en vooral hun schoonheid.

Fine art is een andere vorm van fotografie, waarop zij zich toelegt. Kunstzinnige foto’s dus. Deels ook hier weer paarden als thema. Opvallend is echter dat de Eerbeekse ook zichzelf binnen de fine art als onderwerp heeft gekozen, waarbij zij zichzelf deels naakt fotografeert. “Misschien vinden sommigen dat schokkend. Maar het is ook jezelf kwetsbaar opstellen. Kleren en andere attributen leiden af of geven een invulling aan wat je van een persoon denkt. Zonder dat ontstaat een andere vorm van communicatie. Er vallen hindernissen weg. Er is meer openheid.”

Bij de -in veel gevallen zwart-wit- foto’s gaat het er overigens niet om de fotografe zelf te verbeelden. Meer om ervaringen, vragen en associaties op te roepen, en te communiceren met de kijker. Foto’s tonen haar bijvoorbeeld als een klein, vaak verstild onderdeel van een grootse natuur.

Louwe houdt van haar werk. “Ik geniet ervan mooie dingen te maken. Maar ook het contact is voor mij erg belangrijk. Soms ben ik twee uur met mensen aan het praten alvorens het fotograferen. De connectie, en het vertrouwen wat dan ontstaat, voegen absoluut iets toe aan het uiteindelijke resultaat. Het maakt de beelden beter en het werk interessanter.” 

Ze is ook ambitieus: “Ik wil mijn werk steeds naar hogere niveaus brengen, er lukt al veel maar er kan zoveel meer. Maar dat is één kant. Ik vind het ook fantastisch om met anderen samen te werken, om elkaar te inspireren, te motiveren en zo tot resultaat te komen. Ik begeleid fotoprojecten van bijvoorbeeld studenten fotografie. Ik geef lezingen in de hoop anderen te inspireren, zoals ik ook geïnspireerd ben. Als dat lukt: geweldig!”

Een portfolio van foto’s van Fleur Louwe zijn te zien via www.fleurfotografie.com

Meer berichten
 


Week 38

In de krant van week 38 zat geen puzzelDe oplossing voor week 9: