Leverne Nijman
Leverne Nijman

"Mij wegzetten vanwege mijn leeftijd, dat kun je vergeten"

Algemeen

INTERVIEW - Ze is niet op haar mondje gevallen, zegt ze zelf. Dat is niet gelogen. Ze praat snel, zelfverzekerd, vol overtuiging. “Wie mij denkt te kunnen wegzetten vanwege mijn leeftijd, komt bedrogen uit.” Leverne Nijman, afkomstig uit Empe, student rechten in Utrecht en twintig jaar oud weet wat ze wil. Dat is voor jongeren de kansen op een goede toekomst vergroten. Onder meer door ervoor zorgen dat hun stem wordt gehoord.

Sinds juni mag ze zich tooien met de titel ‘Dutch Youth Representative European Affairs’ namens de Nationale Jeugdraad (NJR). Dat laatste is een koepelorganisatie voor een grote reeks van jongerenorganisaties als de scouting, studentenverenigingen en jongerenafdelingen van politieke partijen en milieugroeperingen.

Nijman: “Ik heb op het Isendoorn College in Warnsveld gezeten. Daar heb ik gemerkt hoe fijn ik het vond om bij bijvoorbeeld open dagen aankomende leerlingen, maar ook hun ouders voor te lichten. Ik nam ook deel aan de Model United Nations, dat als doel heeft het werk van verenigde naties onder de aandacht van jongeren te brengen. Wat ik graag wil is jongeren een duidelijker stem te geven bij allerlei politiek-bestuurlijke en maatschappelijke organisaties. Toen in Utrecht ging studeren ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden daarvoor. Zo kwam ik terecht bij de NJR. Die wil jongeren op alle niveaus van de samenleving stimuleren en ondersteunen, zodat ze hun kracht leren kennen en ontwikkelen. Die ze dan kunnen inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen. Dat doen we door evenementen te organiseren, gastlessen te geven, trainingen aan te bieden. Maar ook door onze visie te geven op rapporten van de overheid, waar die jongeren raken.”

Eerder dit jaar hield de NJR verkiezingen voor onder meer jongerenvertegenwoordiger Europese zaken. Leverne Nijman haalde de meeste stemmen. “Mijn taak is enerzijds jongeren voor te lichten over wat het Europees Parlement doet. Ook weer door gastlessen en evenementen te organiseren. Maar we willen nadrukkelijk ook ideeën en meningen van jongeren zelf ophalen en zorgen dat die worden gehoord binnen het Europese parlement. Ons voornemen is bijvoorbeeld, liefst elk kwartaal, met een groep jonge mensen van allerlei signatuur naar Brussel te gaan. En daar in gesprek te gaan met de Nederlandse delegatie binnen de EU. Verder hoort bij mijn taak internationale jongerenconferenties te bezoeken, waar we ideeën uitwisselen en zo van elkaar kunnen leren. Om vervolgens te proberen de goede dingen te importeren in het eigen land.”

Twee weken geleden werd de Empese door de gemeente Brummen uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van haar verkiezing tot jongerenvertegenwoordiger. “Ik vond dat mooi. Burgemeester Van Hedel en wethouder Timmer namen de tijd voor me. We hadden een goed gesprek.”

Nijman deed bij de gelegenheid meteen een suggestie om jongeren en openbaar bestuur dichter bij elkaar te brengen. “Organiseer regelmatig bijeenkomsten tussen bestuurders en bijvoorbeeld delegaties van leerlingen uit de groepen acht van de basisscholen. Laat hen vertellen hoe ze hun leefomgeving ervaren, wat hun wensen zijn, verwachtingen, klachten. Pak wat ze inbrengen ook op. De leerlingen zelf zien zo ook hoe het openbare bestuur werkt.”

Nijman bracht zelf ook meteen een wens in. “Ik ben in Empe opgegroeid. Dus ik weet hoe donker de weggetjes zijn waarover je ’s avonds naar huis moet. Neem van mij aan dat dat niet prettig is. Maar om nu elke keer je ouders te moeten vragen om je ’s avonds te halen of te brengen, dat is ook weer zoiets. Betere verlichting aanleggen dus. Bij een onderwerp als infrastructuur zul je waarschijnlijk niet zo snel de jeugd om advies vragen. Maar misschien moet je dat wel eens doen.”

Nijman verwacht 20 uur per week kwijt te zijn aan haar functie. “Soms zal het meer zijn, soms -de vakanties- minder. Maar ik heb er zin. Zeker, het zal druk zijn naast mijn studie.”

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 9 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 9 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 10 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 10 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38