Afbeelding

Starterswoningen Hall ver onder marktwaarde

Algemeen

HALL - De 24 starterswoningen die aan de Wheemekamp in Hall gebouwd gaan worden zijn in de verkoop gegaan. De zes tussenwoningen worden voor minder dan €180.000 vrij op naam verkocht. Dat is ruim 20% goedkoper dan een vergelijkbare woning op de Lombok in Eerbeek die ruim €224.000 kost.

Het verschil in prijs is op basis van beukmaat en kavelgrootte berekend door Ir. Marlien van Wessel. Zij werkt als bouwkostenadviseur bij Fokkens BouwKosten in Loenen en is één van de leden van Stichting Hall Bouwt (SHB). “De prijs van een huis wordt opgebouwd door drie factoren.

Als eerste de aankoop van de grond met daarbij de kosten voor inrichting van de openbare ruimte en infrastructuur. Het verschil tussen een projectontwikkelaar en SHB is, dat wij met de grondeigenaar hebben afgesproken dat er pas betaald hoeft te worden als de vergunning verstrekt is. Een projectontwikkelaar moet de grond dus langer financieren met renteverlies als gevolg. Ten tweede de daadwerkelijke bouwkosten. Die zijn over het algemeen hetzelfde. In het vergelijk zijn de verschillen in de bouw meegenomen zoals dubbel (Hall) of triple glas (Lombok). Ook de meerprijs voor de warmtepomp, zo’n €10.000 is meegerekend. In Eerbeek hebben ze dat bedrag in mindering gebracht op de vraagprijs, daar zit de pomp in een leasecontract maar in Hall is het inclusief. Als derde de bijkomende kosten. Hieronder vallen ontwerp, archeologie, vergunningen (leges), marketing, makelaarscourtage en de opslag voor de projectontwikkelaar. Normaal bedragen die ongeveer 20-25% van de bouwkosten. SHB werkt zonder winstoogmerk en heeft die kosten dus niet. Dat maakt het grootste verschil.”

Marktwerking en de lage rente zijn oorzaken van de ‘gekte’ op de woningmarkt zegt Van Wessel. “Als een huis €179.000 kost maar kopers er €220.000 voor willen betalen, wordt dat de prijs van de projectontwikkelaar. In Velp bijvoorbeeld, daar staat een vergelijkbare woning nu zelfs voor €295.000 te koop. En bouwen is sowieso duurder geworden. Alle nieuwbouw moet voldoen aan strenge BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwd) eisen. Het moet gasloos zijn en goed geïsoleerd. Nieuwe ontwikkelingen kosten veel geld en een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel.”

Het belang van betaalbaar wonen, met name voor de jeugd, was voor Marlien de motivatie om te participeren in SHB .“Aan dit project kon ik met mijn expertise een grote bijdrage leveren. Duurzaamheid en kostenbeheersing waren mijn speerpunten. Het was enorm veel werk maar ik ben trots op hetgeen we bereikt hebben.

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 13 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 13 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 14 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 14 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38