Logo brummensnieuws.nl

Voor het eerst: herten op Empese en Tondense Heide

Foto: Jantine Grolleman
Foto: Jantine Grolleman

EMPE/ TONDEN - Vorig jaar ontdekte natuurboer Jaap Grolleman al sporen van edelherten in de Empese en Tondense Heide, het 260 hectare grote natuurgebied dat grenst aan zijn boerderij in de Eerbeekse Hooilanden. Zijn echtgenote Jantine slaagde er recent in twee herten op de heide te fotograferen. Nieuwkomers, die aangeven dat het gebied zich qua rust en voedselaanbod zodanig heeft ontwikkeld, dat deze grote grazers zich er thuis voelen.

Volgens Hans van Dijk, gebiedsmanager van Natuurmonumenten, is het op zich geen verrassing dat de edelherten de Empese en Tondense Heide hebben gevonden. “Al enige jaren is er een beperkte populatie edelherten in de IJsselvallei en dan heb ik het over het gebied tussen de Veluwezoom, Spankeren en Brummen. Het zijn dieren die afkomstig zijn van de Veluwe. Die trekken langzaam verder in aangrenzende gebieden als die voldoende voedsel en rust bieden. Dat ze nu de Empse en Tondense Heide hebben bereikt is mooi. Het is een teken dat wat er wilden, ook is bereikt.”

Van Dijk zegt dat het beleid is om de herten te laten uitwaaieren aan de randen van de grote natuurgebieden, maar zegt erbij dat de populatie wel beheerd moet worden. “De situatie in de IJsselvallei is natuurlijk toch een andere dan op de Veluwe. Een andere dynamiek door meer bewoning en agrarisch gebruik. Het eerste gebied kan minder edelherten aan dan het tweede. De Wildbeheereenheid Brummen houdt de ontwikkeling van de populatie dan ook in de gaten.”

Meer berichten
 


Week 38

In de krant van week 38 zat geen puzzelDe oplossing voor week 9: