Logo brummensnieuws.nl
Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

Levendigheid in het centrum van Eerbeek

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

EERBEEK - De Stuijvenburchstraat in Eerbeek ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer tot een horecapleintje. Deze ontwikkeling zet zich voort door de komst van een nieuw café in het nu nog leegstaande winkelpand op nummer 143, dat naar verwachting dit najaar zal worden geopend. Van de gemeente mag deze ontwikkeling nog wel even doorgaan.

Het winkelpand stond al sinds januari 2018 te koop, maar uiteindelijk zag Eerbekenaar Michael Vilsterman de kans om plek te maken voor iets dat hij nog miste in het dorpscentrum: een café waar je met vrienden gezellig een biertje kan drinken. Vilsterman zal niet zelf invulling geven aan dit café, maar gaat de voormalige winkelruimte verhuren aan een andere partij. Wat er precies gaat gebeuren blijft nog even spannend, maar dat er ruimte wordt gemaakt voor gezelligheid staat vast.

Ook de gemeente Brummen ziet horeca en terrassen aan de Stuijvenburchstraat als een goede toevoeging aan het bestaande (winkel)aanbod in dit gebied. Gert-Jan van Dijk, communicatieadviseur van de gemeente, zegt hierover: “Zowel voor eigen bewoners als voor toeristen en recreanten geven horecagelegenheden levendigheid aan het plein.” Door het stimuleren van horeca en terrassen streeft de gemeente naar het creëren van een levendig en herkenbaar centrumgebied. “In het bestemmingsplan van Eerbeek is het Stuijvenburchplein dan ook specifiek aangewezen voor terrassen, waarbij van een maximum vooralsnog geen sprake is,” aldus Van Dijk.

Niet iedereen is het eens met dit beleid. Mahmut Gorren, eigenaar van pizzeria en grillroom La Villa, vindt het jammer dat een deel van de diversiteit van het centrum van Eerbeek verloren gaat door de komst van alle horecagelegenheden. “Je doet het samen,” zegt hij. “Hoe meer verschillende zaken er zijn, hoe beter het is voor het plein als geheel.”

Veel andere horecagelegenheden die zich al eerder aan de Stuijvenburchstraat vestigden zijn overwegend enthousiast over de komst van een nieuw café. Eén van hen is Ivonne Beumkes. Zij werkt bij Lisse de Delicatessenbank, de winkel van haar dochter die in april dit jaar werd geopend en vertelt: “Wij vinden het alleen maar goed dat er weer iets in het pand komt, en dat er midden op het plein ook gezeten kan worden. Ik denk dat het ook gunstig is voor vakantiegangers als er meer terrassen komen.” Beumkes ziet verschillende mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van het plein. “Dit plein biedt een multifunctionele ruimte, die we veel beter zouden kunnen benutten.” Volgens haar hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn. “Als het een weekend mooi weer is, zou er bijvoorbeeld iets met muziek gedaan kunnen worden, en zou iedereen het buiten leuk kunnen aankleden. Zo wordt het allemaal net iets opener en laagdrempeliger.”

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: