Afbeelding

De Veluwsche stoomtrein gaat weer rijden

Algemeen

REGIO - Na ruim drie maanden in de remise gaat aanstaande zondag de Veluwsche Stoomtrein weer rijden. Om aan alle RIVM maatregelen te kunnen voldoen zal de trein van Museumstation Beekbergen naar Dieren rijden. De stations van Loenen en Eerbeek worden (voorlopig) overgeslagen.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij(VSM) had geen andere keus. “Het is dit, of helemaal niet rijden, zegt Michel Wollenberg. We moeten van het RIVM de vervoersstroom kunnen controleren en dat gaat niet als we mensen in- en uit laten stappen. Ook in Dieren kan niet worden uitgestapt, de reis gaat terug naar Beekbergen. Mensen moeten online reserveren en krijgen een zitgedeelte toegewezen. Het aantal zitplaatsen is gehalveerd om de 1.5 meter te kunnen garanderen. Onze reizigers hoeven daardoor geen mondkapje te dragen, dat vinden we niet passen bij een dagje uit. Er is geen horeca in de trein maar bij het kopen van een kaartje kan men wel een lunchpakket bestellen. Mocht er deze zomer nog een versoepeling van de maatregelen komen dan zullen we kijken of we de dienstregeling aan kunnen passen.”


Voor Jan Willem van de VVV en Veluwe Actief Eerbeek is het wegblijven van de stoomtrein een tegenvaller. “Natuurlijk heb ik begrip voor de situatie van de VSM. Zij hebben te maken met twee veiligheidsregio’s en moeten de reizigers, maar ook hun personeel, allemaal vrijwilligers, beschermen. Maar voor het toerisme langs het traject is het erg jammer. En dat precies bij de start van het hoogseizoen. Op een mooie, zomerse zondag stappen er 100 tot 150 mensen uit in Eerbeek. Ze bezoeken het Transferium en het centrum of gaan op onze elektrische scooters en e-bikes de omgeving verkennen.

Afgelopen jaar waren ‘belevingsactiviteiten’ als Terug naar Toen en de Wintermarkt een groot succes. “Een half miljoen overnachtingen per jaar in onze gemeente zegt Jan Willem, we zijn constant bezig om verschillende partijen bij elkaar te brengen om nog meer rendement uit het toerisme te halen. Er zijn zeker nog zaken voor verbetering vatbaar. Nieuwe bewegwijzering bijvoorbeeld, op toegangswegen kun je zien hoe je in Arnhem moet komen, maar niet naar het centrum. En er wijst er nog één naar het afgebroken postkantoor. In januari 2018 was er €370.000 reserve voor recreatie en toerisme. Er liggen veel plannen klaar voor de nabije toekomst maar onder deze omstandigheden moeten we wat meer geduld hebben.”

De Stoomtrein vertrekt om 10.00 en 13.30 uur vanaf Beekbergen en keert daar na twee uur weer terug. Het Museumstoomdepot is wel te bezoeken.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 15 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 15 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 16 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 17 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 17 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 17 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03