Logo brummensnieuws.nl

De Veluwsche stoomtrein gaat weer rijden

REGIO - Na ruim drie maanden in de remise gaat aanstaande zondag de Veluwsche Stoomtrein weer rijden. Om aan alle RIVM maatregelen te kunnen voldoen zal de trein van Museumstation Beekbergen naar Dieren rijden. De stations van Loenen en Eerbeek worden (voorlopig) overgeslagen.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij(VSM) had geen andere keus. “Het is dit, of helemaal niet rijden, zegt Michel Wollenberg. We moeten van het RIVM de vervoersstroom kunnen controleren en dat gaat niet als we mensen in- en uit laten stappen. Ook in Dieren kan niet worden uitgestapt, de reis gaat terug naar Beekbergen. Mensen moeten online reserveren en krijgen een zitgedeelte toegewezen. Het aantal zitplaatsen is gehalveerd om de 1.5 meter te kunnen garanderen. Onze reizigers hoeven daardoor geen mondkapje te dragen, dat vinden we niet passen bij een dagje uit. Er is geen horeca in de trein maar bij het kopen van een kaartje kan men wel een lunchpakket bestellen. Mocht er deze zomer nog een versoepeling van de maatregelen komen dan zullen we kijken of we de dienstregeling aan kunnen passen.”


Voor Jan Willem van de VVV en Veluwe Actief Eerbeek is het wegblijven van de stoomtrein een tegenvaller. “Natuurlijk heb ik begrip voor de situatie van de VSM. Zij hebben te maken met twee veiligheidsregio’s en moeten de reizigers, maar ook hun personeel, allemaal vrijwilligers, beschermen. Maar voor het toerisme langs het traject is het erg jammer. En dat precies bij de start van het hoogseizoen. Op een mooie, zomerse zondag stappen er 100 tot 150 mensen uit in Eerbeek. Ze bezoeken het Transferium en het centrum of gaan op onze elektrische scooters en e-bikes de omgeving verkennen.

Afgelopen jaar waren ‘belevingsactiviteiten’ als Terug naar Toen en de Wintermarkt een groot succes. “Een half miljoen overnachtingen per jaar in onze gemeente zegt Jan Willem, we zijn constant bezig om verschillende partijen bij elkaar te brengen om nog meer rendement uit het toerisme te halen. Er zijn zeker nog zaken voor verbetering vatbaar. Nieuwe bewegwijzering bijvoorbeeld, op toegangswegen kun je zien hoe je in Arnhem moet komen, maar niet naar het centrum. En er wijst er nog één naar het afgebroken postkantoor. In januari 2018 was er €370.000 reserve voor recreatie en toerisme. Er liggen veel plannen klaar voor de nabije toekomst maar onder deze omstandigheden moeten we wat meer geduld hebben.”

De Stoomtrein vertrekt om 10.00 en 13.30 uur vanaf Beekbergen en keert daar na twee uur weer terug. Het Museumstoomdepot is wel te bezoeken.

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: