Léontine van Geffen-Lamers. Foto: Arnold Reyneveld
Léontine van Geffen-Lamers. Foto: Arnold Reyneveld

Léontine van Geffen-Lamers provinciaal fotograaf

Algemeen

BRUMMEN - Léontine van Geffen-Lamers timmert als fotografe al 10 jaar aan de weg. Zij fotografeert onder meer de voortgang van het project Reuversweerd in Brummen dat mede wordt gesubsidieerd door de provincie. Daar was men zo onder de indruk van de sfeer en stijl van haar fotografie, dat zij haar hebben gevraagd als fotograaf voor de Provincie Gelderland. De sfeer en stijl van fotograferen heeft hen geleid tot deze vraag. "En dat is echt wel een hele eer," zegt een enthousiaste Van Geffen-Lamers. "Tot nu toe is dit voor een eenmalig project, wellicht komt er nog wel meer uit." Voor deze klus heeft zij in ieder geval een aantal maanden de tijd en dat is geen overbodige luxe bij het fotograferen van gebouwen. "Je bent afhankelijk van het aanwezige licht en ik word blij als ik zonlicht kan gebruiken in mijn foto's. Het feit dat ik voor de provincie mag fotograferen, legt wel een bepaalde druk op me. Maar dat gaat gewoon helemaal goed komen."

De grootschalige renovatie van het hoofdhuis van Reuversweerd vordert inmiddels behoorlijk. Aan de buitenkant is dat al goed te zien. Het dak is helemaal klaar en de voorgevel, de klok en het balkon zijn gerestaureerd. Ook binnen zijn restaurateurs volop bezig met hun werkzaamheden. Muren worden hersteld of opnieuw opgetrokken en het houtwerk wordt zorgvuldig in de oude staat teruggebracht.

De grootste uitdaging bij het herstel van het monumentale pand is om de historie van Reuversweerd te behouden en het tegelijkertijd te verduurzamen. Verduurzamen heeft in dit geval twee betekenissen: werken vanuit een energieneutraal concept en het zodanig herstellen dat het huis voor tenminste de komende eeuw weer in stand is te houden.

Het rijksmonument dateert uit 1830, maar staat sinds april 1945 leeg. De laatste bewoner was J.G.W.H. baron van Sytzama, die het in 1941 verwierf. Hij werd later met zeven anderen door Nederlandse SS'ers gefusilleerd. De Duitsers gebruikten het huis als radiopeilstation. Dat leidde onder meer tot zware Canadese beschietingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw raakte zeer zwaar beschadigd en was niet meer bewoonbaar. De weduwe van Sytzema verliet het pand en keerde nooit meer terug.

Inmiddels wordt ruim twee jaar gewerkt aan de buitenplaats en het omliggende park, tuinen en vijver. Nog onbekend is hoelang het zal duren voor het weer opengesteld gaat worden. De bedoeling is dat Reuversweerd een kleinschalig conferentieoord wordt.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48