Afbeelding

Gemeenteraad bespreekt en besluit over perspectiefnota 2021

donderdag 18 juni 2020 19:00


BRUMMEN/ EERBEEK - Donderdagavond 18 juni bespreekt de gemeenteraad de perspectiefnota met de uitgangspunten voor de komende vier jaar. Ook de jaarverantwoording over 2019, de eerste bestuursrapportage over 2020, de meerjarenprognose grondexploitatie en de risico inventarisatie voor het bepalen van de weerstandsreserve komen aan bod. Met de reactie op de perspectiefnota geeft de gemeenteraad richting aan de inhoudelijke en ook financiële koers van de gemeente Brummen. De raadsvergadering over deze belangrijke onderwerpen vindt vanwege het coronavirus online (digitaal) plaats. Het openbare debat begint op donderdagavond 18 juni om 19.00 uur. Verwachting is dat voor 23.00 uur het debat is afgerond en de noodzakelijke besluiten zijn genomen. 

De perspectiefnota is een document waarmee de gemeente richting geeft aan de later dit jaar op te stellen programmabegroting. Met de perspectiefnota op de vergadertafel kan de gemeenteraad een discussie voeren over de gewenste inhoudelijke koers. Het is immers een taak van de raad om de inhoudelijke en financiële kaders vast te stellen. Gelet op de lastige financiële situatie waarin de gemeente verkeert, staat het gemeentebestuur aan de vooravond van het nemen van belangrijke en ook ingrijpende beslissingen. Vooral de vraag ‘wat voor gemeente willen we zijn?’ staat centraal in dit debat. De perspectiefnota is te lezen op www.brummen.nl/perspectiefnota. Daar vindt u ook de andere voorstellen en documenten waarover de raad een besluit gaat nemen: de jaarstukken over 2019, de 1e bestuursrapportage over 2020, de meerjaren-prognose voor de grondexploitaties en de risico-inventarisatie voor het bepalen van de weerstandsreserve. 

Inbreng uit de samenleving 

Ook inwoners, bedrijven en organisaties waren uitgenodigd om hun visie te geven op door het college gepresenteerde concept-perspectiefnota. Drie organisaties hebben hiervan gebruik gemaakt en een schriftelijke inspraakreactie ingediend. Deze zijn te vinden bij de stukken van deze raadsvergadering. Het gaat om een inhoudelijke reactie van de gezamenlijke wijkraden, de brief van Landal Coldenhove en een bijdrage van Stichting Sportkompas. Tijdens het forum van 4 juni stelden ook raadsleden allerlei beleidsmatige vragen aan de leden van het college van B&W. Voordat het inhoudelijke debat op 18 juni begint, geven de 7 fracties op 12 juni in de gemeentelijke informatiepagina’s GemeenteThuis alvast een eerste schot voor de boeg als het gaat om hun mening over de perspectiefnota en de koers die de gemeente moet volgen.

Op 18 juni neemt de gemeenteraad ook een besluit over het instellen van een commissie voor de geloofsbrieven. Dit heeft te maken de verwachte benoeming van een nieuw raadslid en een nieuwe wethouder. Dit als gevolg van het aangekondigde vertrek van CDA-raadslid Te Bokkel en wethouder Van Ooijen. Omdat de gemeenteraad op dit moment digitaal vergadert en er allerlei wettelijke procedures met bijvoorbeeld stembriefjes, is het benoemingsproces verdeeld over meerdere vergadermomenten in juni.
Het instellen van een commissie voor de geloofsbrieven is op 18 juni.

Stukken raadplegen

De agenda met de bijbehorende raadsvoorstellen vindt u op de pagina www.brummen.nl/gemeeneraad.
Ook liggen er exemplaren gereed bij de centrale informatiebalie in het gemeentehuis. Verder kunt u terecht bij de overheidsinformatiepunten in de bibliotheken in Brummen en Eerbeek. Inspreken tijdens de raadsvergaderingen is nu niet meer mogelijk. Dit kon tijdens het forum van 4 juni jongstleden.