Reekalfjes houden zich schuil en zijn daardoor vrijwel onzichtbaar.
Reekalfjes houden zich schuil en zijn daardoor vrijwel onzichtbaar.

Reekalfjes gered van de maaimachine dankzij inzet drone

Algemeen

REGIO - Een tiental reekalfjes zijn met behulp van een drone uit het hoge gras in de IJsselvallei gered van de maaimachine. De reddingsactie is een samenwerking tussen Natuurmonumenten en boeren die grasland van Natuurmonumenten pachten.

 

Coördinator natuurbeheer Esther Rust en faunabeheerder Frank Theunissen van Natuurmonumenten speuren jaarlijks de graslanden af naar reekalfjes om te voorkomen dat ze in de maaimachine belanden. Voor het derde jaar op rij zetten zij hiervoor een drone met warmtebeeldcamera in.

Het zoeken met een drone gaat veel zorgvuldiger en werkt veel efficiënter dan in een rij met verschillende vrijwilligers het perceel aflopen. Vlak voordat de boer begint met maaien, vliegen Esther en Frank met hun drone over het grasland op zoek naar reekalfjes en andere kleine dieren. De camera geeft de precieze locatie aan waar warmte in het weiland wordt gesignaleerd. Levende dieren zijn door de warmtebeeldcamera goed te herkennen als witte vlekken in een donkere omgeving. Hoe vroeger op de dag, hoe beter het contrast tussen warmte en kou.

Zoogtijd valt samen met maaiperiode

“Voor de ontwikkeling van de terreinen van Natuurmonumenten is het belangrijk te blijven maaien om mooie bloemrijke graslanden te krijgen. De zoogtijd waarin reeën hun jongen in het hoge gras verstoppen, valt echter precies in de periode dat er wordt gemaaid. Je moet er toch niet aan denken dat een kalfje met zijn pootjes in de vlijmscherpe messen van een maaimachine terechtkomt? Daarom weten de boeren die grasland van Natuurmonumenten pachten dat ze onze hulp kunnen inschakelen”, aldus Esther Rust.

Frank Theunissen licht toe: "Eenmaal opgespoord worden de reekalfjes voorzichtig opgepakt met handschoenen aan. Om te voorkomen dat de kalfjes naar mensen gaan ruiken, wikkelen wij ze in gras. Vervolgens verplaatsen wij ze naar de bosrand, gaan ze piepen en vindt de moedergeit haar jong door op het geluid af te gaan. Elke keer is het bijzonder als we een reekalfje vinden. Een pasgeboren reekalfje is kleiner dan een haas en in gras van een halve meter hoog moeilijk te vinden. De moeder blijft zorgen voor de kalfjes, maar laat ze steeds achter om ongestoord te kunnen eten. Een pasgeboren reekalf is ook niet in staat de moeder voortdurend te volgen. Zo’n gecamoufleerd reekalfje drukt zich tegen de grond als er gevaar dreigt en je ziet het pas als je er een halve meter voor staat.” 

Hulp van vrijwilligers

In de komende jaren hoopt Natuurmonumenten dat er meer vrijwilligers komen die ervaring hebben met het vliegen met een drone, maar ook mensen die kunnen helpen met het veiligstellen van de kalveren en daarmee de dronepiloot ondersteunen zijn van harte welkom. De vrijwilligers dienen wel goed ter been en bereid te zijn om in de maanden mei en juni ‘s morgens rond 5.00 uur ergens in de IJsselvallei paraat te staan.

Wat te doen als je een reekalfje aantreft

Mocht je ooit een reekalfje zien liggen in het gras, ga er niet naartoe en raak het dier niet aan. Hoe schattig het reekalfje er ook uitziet. Het jonge dier is niet verlaten. De waakzame moeder is in de buurt om haar kalfje te zogen. Een reekalfje dat door mensenhanden is aangeraakt, draagt een mensengeur en wordt door de moeder verstoten. De boswachters van Natuurmonumenten vragen ook om op de officieel toegankelijke paden te blijven. Heb je een hond bij je, doe deze dan aan de lijn. Reeën zien honden als een gevaar en zullen vluchten uit een gebied waar een hond losloopt. Zo blijft het reekalfje achter en zal het door honger sterven. Ben je toch bezorgd over het reekalfje of bevindt het jonge dier zich op een gevaarlijke locatie? Bel dan de lokale hulpdiensten zoals de dierenambulance, meldnummer 144 ‘Red een dier’ of neem contact op met de boswachter. 

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 20 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 20 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 22 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 22 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 22 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 22 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 23 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 23 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 23 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 23 uur geleden