Logo brummensnieuws.nl
Plakstrips om bomen langs een straat. Rupsen steken over.
Plakstrips om bomen langs een straat. Rupsen steken over.

Lijmbanden en plakfolie, doe het niet!

Plakstrips om bomen langs een straat. Rupsen steken over.
Plakstrips om bomen langs een straat. Rupsen steken over.

BRUMMEN – Op meerdere plekken in Brummen zie je plakstrips om eikenbomen, bedoeld tegen de processierups. Dit is echt onzin en brengt meer schade dan dat het de rups tegenhoudt. Andere diersoorten worden de dupe, zoals niet jeukende rupsen, vlinders, insecten, soms zelfs vleermuizen en vogels.

Om te begrijpen hoe dit kan, is er wat meer kennis nodig over de leefwijze van de processierups, van eitje tot vlinder. De cyclus van de eikenprocessierups begint boven in de boom met eiafzetting. Daar ontwikkelt zich de rups die al etend groter groeit en in zijn eindstadium als rups in processie zich naar beneden beweegt om zich in de bodem als pop tot een vlindertje te ontwikkelen, die vervolgens uiteindelijk weer eitjes afzet boven in de boom. 

Andere vlindersoorten hebben een andere manier en kruipen als rups de boom in, deze blijven op de strip plakken en lokken weer dieren die het als voedsel zien. Ook zij vinden daar helaas hun einde. Bovendien komt er daardoor veel voedsel voor vogels en soorten vleermuizen die bovenin de boom leven niet naar boven. De beste oplossing volgens alle experts, is een leefomgeving creëeren die voldoende biodiversiteit bevat om alles onder controle te houden met roofvliegen, sluipwespen, vogels, vleermuizen, etc. De zogenaamde jeukrups profiteert momenteel van het ontbreken hiervan en het klimaat.

Meer berichten
 


Week 26

In week 26 zat er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 9: