Cathy Sjerps
Cathy Sjerps

Van Ooijen gaat, Sjerps keert terug

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - “Ik mag opnieuw wethouder voor de gemeente Brummen zijn. En ik vind dat een hele eer.” Dat zei Eef van Ooijen in november vorig jaar. Het Brummense college was gevallen, een nieuwe coalitie gevormd en hij was door de PvdA opnieuw naar voren geschoven als wethouder. Voor de tweede keer in wat zijn vierde zittingsperiode was. Het heeft niet lang mogen duren. Hij liet enige weken geleden aan zijn bestuur en de fractie laten weten wegens persoonlijke omstandigheden, terug te willen treden.

Voor de Oekense PvdA’er eindigt daarmee een langdurige politiek loopbaan als wethouder in Brummen. Hij was namens de PvdA in de periode van 2002 tot en met 2010 voor het eerst wethouder. Toen het PvdA in 2014 opnieuw onderdeel werd van de coalitie, droeg het bestuur hem opnieuw voor in die functie. In oktober vorig jaar trad Van Ooijen terug als wethouder. Na het vertrek van wethouder Margriet Wartena ontstond in Brummen in die maand een bestuurscrisis. Voor de VVD was geen plaats meer in de coalitie; VVD wethouder Peter-Paul Steinweg trad terug. De overgebleven twee wethouders Jolanda Pierik en Eef van Ooijen besloten toen ook op te stappen. De PvdA droeg hem echter weer voor als wethouder. Hij accepteerde die rol opnieuw, maar heeft nu dus besloten zijn collegeplek op te geven. Met het vertrek van Van Ooijen is de complete ploeg wethouders die in 2018 aantrad verdwenen.

Van Ooijen, die op dit moment geen interview wil geven, kwam in Brummen het meest in beeld door het Centrumplan Eerbeek en het nieuwe omvangrijke en ingewikkelde (en niet onomstreden) bestemmingsplan dat nodig was om de plannen te realiseren. Doel ervan was om beperkingen die het oude bestemmingsplan aan de ontwikkelingen in het centrumgebied oplegde weg te halen. Tal van goede plannen waren tot dan toe gesneefd. Eerbeek zat op slot. Hoewel veel zienswijzen tegen het nieuwe plan waren, zorgde het ervoor dat dorp verder kon.

Ook maakte Van Ooijen zich sterk voor energietransitie en circulariteit. Hij was een van de motoren achter de doestelling de Cleantechregio waartoe Brummen behoort in 2030 energieneutraal te krijgen. Hij had verder onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning en inkomensondersteuning, PlusOV en Personeelsbeleid onder zijn hoede en was lid van het dagelijks bestuur Regio Stedendriehoek/Cleantech.

De PvdA wil de wethouderszetel van Van Ooijen niet kwijt. In een brief aan de leden van de lokale afdeling staat: “Als fractie staan we op het standpunt, dat gedurende de rest van deze bestuursperiode 2018–2022 we in het college vertegenwoordigd moeten zijn. Immers, we hebben een beslissende rol gespeeld in de vorming van de huidige coalitie in oktober/november van het vorige jaar. En daarom kan het niet zo zijn dat we geen deel meer uitmaken van het college.”

Dus heeft de fractie Cathy Sjerps naar voren geschoven om Van Ooijen op te volgen. Sjerps was in de vorige raadsperiode 2014-2018 fractievoorzitter voor de PvdA in de Brummense raad. Zij besloot echter om zich niet meer beschikbaar te stellen bij de verkiezingen in 2018. Sjerps vond het in toenemende mate moeilijk om het tijd vergende raadslidmaatschap met vaak lange avondlijke zittingen te combineren met haar werk als docent recht bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Bij dat opleidingsinstituut gaat ze nu met bijzonder verlof. Dat betekent dat ze in haar oude functie kan terugkeren als het wethouderschap eindigt.

Sjerps is (nog) lid van het bestuur van de afdeling. Daar is zij penningmeester. Ook is ze lid van het ombudsteam van de PvdA en actief bij het Voedselbos in Brummen. Zij is 60 jaar, is getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen en woont in Brummen.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
De lege hongerpotjes mogen weer gevuld voor goede doelen.
Actie hongerpot Algemeen 16 apr, 14:15
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 16 apr, 13:47
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00