Afbeelding

Herdenkingsrede burgemeester Alex van Hedel online

Gemeentenieuws

Klik hier voor de videoboodschap.

BRUMMEN/ EERBEEK - Leden van het college van burgemeester en wethouders hebben vanochtend bloemstukken gelegd bij oorlogsmonumenten en begraafplaatsen in onze gemeente. Ze werden hierbij bijgestaan door enkele betrokken inwoners, zoals de voorzitters van de 4 mei comités en nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Beelden hiervan zijn te zien in de speciale videoboodschap die vanaf 18.00 uur is te zien via de communicatiekanalen van de gemeente. Deze video bevat een korte impressie van de Herdenkingsrede van de burgemeester, waarin Van Hedel een pleidooi houdt voor bóvengronds verzet. Openlijk verzet tegen bijvoorbeeld belediging, kwetsen, discriminatie en misleiding door populisme in woord en geschrift. Hij sluit zijn Herdenkingsrede af met het wensbeeld: “Geen oorlog, geen discriminatie, geen kwetsing. Maar vrede, vrijheid en respect voor elkaar.”

De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dammen, hebben tot gevolg dat de Nationale Herdenking niet kan plaatsvinden zoals gebruikelijk. Géén stille tochten, geen gezamenlijke kransleggingen en geen herdenkingsdienst. Dit is extra wrang, omdat het juist dit jaar is dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetter. Veel georganiseerde activiteiten en festiviteiten gaan in het kader van 75 jaar vrijheid gaan niet door of zijn naar een later tijdstip verplaatst. Maar in samenspraak met organisatoren van de herdenkingen in onder andere Brummen, Eerbeek en Hall heeft burgemeester Alex van Hedel juist voor 4 mei een alternatief plan bedacht. Inwoners worden opgeroepen om uit respect voor hen die zijn gevallen in de strijd om vrijheid, massaal de vlag halfstok te hangen en om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen.

Online herdenkingsrede
De herdenkingsrede van burgemeester Van Hedel (die deze jaarlijks bij een herdenkingsbijeenkomst in onze gemeente uitspreekt) is te lezen op de gemeentelijk website www.brummen.nl/75jaarvrijheid. De essentie van zijn toespraak richt hij tot iedereen via een speciale videoboodschap. Daarin komen ook kort de voorzitters van de 4 mei comité Brummen en Eerbeek aan het woord, wiens korte herdenkingstoespraken ook zijn te lezen op de gemeentelijke website. In de video zijn verder beelden te zien van activiteiten rondom 75 jaar vrijheid en het leggen van bloemstukken bij oorlogsmonumenten en begraafplaatsen in onze gemeente. De video sluit af met het tonen van alle namen van de slachtoffers gevallen tijdens de tweede wereldoorlog afkomstig uit de gemeente Brummen of omgekomen in de gemeente Brummen. 

Meer informatie over 75 jaar vrijheid

Meer informatie over de Nationale herdenking en activiteiten in het teken van 75 jaar vrijheid is te vinden op een speciale webpagina: www.brummen.nl/75jaarvrijheid.                                                                                                                                        

Uit de krant

Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 21 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 21 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 23 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 23 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 23 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21