Afbeelding

Van Hedel: toon uw respect en vlag met ons mee!

Gemeentenieuws

"Een dag later, op Bevrijdingsdag, hangen we de vlag in de top. Dit tussen zonsopgang en zonsondergang."

BRUMMEN/ EERBEEK - Zoals heel veel evenementen en gebeurtenissen is ook de Nationale Herdenking 2020 een hele bijzondere. Niet alleen om dat we juist dit jaar vieren dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetter. Ook omdat de lokale herdenkingen die in onder andere in Eerbeek, Brummen en Hall voorbereid waren niet door kunnen gaan vanwege het coronavirus. In samenspraak met organisatoren in deze dorpen, heeft burgemeester Alex van Hedel een alternatief plan bedacht. “Als inwoner rekenen we op u. Toon uw respect voor hen die zijn gevallen in de strijd om vrijheid. Hang daarom massaal op 4 mei de vlag halfstok.”

Juist in een tijd waarin een nieuw virus onze persoonlijke vrijheid belemmert, is het belangrijk om met elkaar bij het thema vrijheid stil te staan. Van Hedel legt uit: “Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogs-situaties en bij vredesmissies. Vrijheid is een groot goed en die moeten we met elkaar koesteren. Juist door samen op te trekken kunnen we de vrijheid ook op langere termijn behouden. Het respect dat we hebben voor hen die vochten (en nog steeds vechten) voor de vrijheid van anderen, kunnen we op 4 mei tonen door thuis de vlag halfstok te hangen. Ik hoop dat iedereen mee doet!”

Online

Dit jaar dus geen stille tochten, geen herdenkingsbijeenkomsten bij begraafplaatsen of in kerken. “Nationale Herdenking vindt dit jaar dus vooral in huiselijke kring plaats. En nemen we op 4 mei om 20.00 uur plechtig twee minuten stilte in acht,” aldus de Brummense burgervader. En hangen we de hele dag de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok. Omstreeks 18.00 uur spreekt de burgemeester via een speciale videoboodschap ook zijn herdenkingsrede uit. Deze is voor iedereen te zien en ook te lezen via de gemeentelijke website en sociale media. 


In het verlengde van zijn oproep aan iedereen om de twee minuten stilte te respecteren, verzoekt Van Hedel ook om met het oog op het karakter van deze Nationale Herdenkingsavond het openbare leven en het verkeer gedurende deze twee minuten stop te zetten. Winkeliers zijn 4 mei op grond van de Winkeltijdenwet verplicht vanaf 19.00 uur te sluiten (voor zover van toepassing).

Vlaggen 

Als we met elkaar gaan vlaggen, dan is het wel goed om te weten wanneer je dat mag doen en wat het vlagprotocol dit jaar is. Want natuurlijk willen we correct volgens de vlagetiquette vlaggen. Op maandag 4 mei mag dit jaar officieel gedurende de gehele dag gevlagd worden. Ten teken van rouw hangen we de vlag die dag halfstok. Een dag later, op Bevrijdingsdag, hangen we de vlag in de top. Dit tussen zonsopgang en zonsondergang.

Meer informatie over de Nationale herdenking en activiteiten in het teken van 75 jaar vrijheid is te vinden op een speciale webpagina:   www.brummen.nl/75jaarvrijheid  .                                                                                                                                        

Uit de krant

De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 50 minuten geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 54 minuten geleden
Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 28 mrt, 11:23
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 28 mrt, 10:55
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 28 mrt, 10:30
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 28 mrt, 10:29
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55