Afbeelding

Wethouder Ingrid Timmer onthult plaquette

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Zondagmiddag onthulde cultuurwethouder Ingrid Timmer samen met kunstenaar Monique Bosch een gedenkplaquette aan de gevel van het woonhuis waar vroeger de schilder Jan Mankes woonde. De onthulling zou het startsein zijn van allerlei activiteiten die van april tot oktober 2020 zouden plaatsvinden rondom deze bijzondere kunstenaar. Vanwege de coronacrisis worden deze activiteiten voor een deel verschoven naar het najaar of als het niet anders kan naar volgend jaar. 


Eerbeek, 26-4-2020, onthulling huis Jan Mankes - Peter Lous

In 2020 is het 100 jaar geleden dat Jan Mankes is overleden in Eerbeek. Het werk van Jan Mankes is van hoge kwaliteit en hij wordt tegenwoordig gezien als één van de beste figuratieve kunstenaars van de twintigste eeuw. De eigenheid en poëtische uitstraling van het werk van Mankes geven hem een unieke plaats in de kunstgeschiedenis. Zijn schilderijen zijn onder andere te zien in de collecties van Museum MORE te Gorssel, Museum Arnhem en Museum Belvédère bij Heerenveen.

Verplaatsen

Om leven en werk van de schilder Jan Mankes (1889-1920) te herdenken is anderhalf jaar geleden de Stichting 100 jaar Jan Mankes opgericht. In de afgelopen maanden hebben de initiatiefnemers hard gewerkt aan de organisatie van allerlei activiteiten die in de periode van eind april tot en met half oktober 2020 zouden plaatsvinden. Ook een aantal Eerbeekse ondernemers heeft zich ingezet. Begrijpelijkerwijze moeten deze activiteiten vanwege de coronacrisis dus verplaatst worden naar een later moment.


Mooie activiteiten

Om Jan Mankes te gedenken werd als één van de eerste activiteiten van Stichting 100 jaar Jan Mankes op de dag van zijn begrafenis 100 jaar geleden, nu een gedenkplaquette onthuld aan de gevel van zijn voormalig woonhuis. Dit gebeurde in een klein gezelschap, omdat een grote en feestelijke bijeenkomst vanwege corona niet mogelijk was. Wethouder Timmer was blij om namens de gemeente aanwezig te zijn bij de onthulling. “Jan Mankes is een bijzondere kunstenaar. Hij verdient zeker dit jaar een podium! Er zijn allerlei mooie activiteiten georganiseerd door een enthousiaste groep mensen. Hoewel deze dus voor een deel in de tijd verschuiven is het fijn dat we juist rond zijn sterfdag toch aandacht aan hem en zijn werk kunnen geven.” 

Aansluitend aan de onthulling heeft de wethouder nog de Jan Mankes/familie Weber wandelroute gelopen. Een door Visit Brummen-Eerbeek ontwikkelde wandel- en fietsroute. Ook heeft ze met veel interesse de film bekeken over Jan Mankes. Het is twee voorbeelden van de initiatieven die zijn ontwikkeld. Een uitgebreider overzicht is te vinden op de website www.100jaarjanmankes.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 11 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 11 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 12 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 12 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38