Aanbouw kerk
Aanbouw kerk Foto: Peter Leunissen

Kerk in Hall krijgt mogelijk moderne zijvleugel

Algemeen

HALL - De historische Ludgeruskerk in Hall krijgt mogelijk een moderne uitbouw aan de rechterzijde (vanaf de straat gezien). Ook de banken in de kerk worden mogelijk vervangen. Een plan daartoe is enige tijd geleden aan de kerkelijke gemeente gepresenteerd. De meningen erover zijn verdeeld.

Met het slinkende aantal leden van de geloofsgemeenschap in Hall is het nodig om de kerk voor andere doeleinden te kunnen gebruiken. Dat genereert inkomsten en die zijn belangrijk om de toekomst van het historische gebouw veilig te stellen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om concerten, lezingen of verhuringen. Het probleem is dat het gebouw om aantrekkelijk te zijn voor dergelijke activiteiten feitelijk te weinig faciliteiten biedt. Zo zijn de sanitaire voorzieningen zeer beperkt en in de sfeer van catering zijn er nauwelijks mogelijkheden. Feitelijk schieten dergelijke voorzieningen nu al tekort bij bijvoorbeeld rouw- en trouwactiviteiten in de kerk.

Om multifunctioneel gebruik mogelijk te maken is door een werkgroep, aangesteld door de kerkenraad, een plan ontwikkeld voor nieuwbouw. Daarin zou een keuken met uitgifte, opslag en toiletten moeten komen. Het gebouw wordt transparant verbonden met het kerkgebouw en krijgt een vegetatiedak. Architectenbureau GAJ|VBW Architecten uit Arnhem stelt op de eigen site “de architectenopdracht gekregen te hebben voor de uitbreiding van de monumentale Ludgeruskerk in Hall”. Volgens het bureau zal de nieuwbouw “zich onopvallend in de groene omgeving voegen”. Het historische kerkgebouw zal daarbij de huidige uitstraling maximaal behouden.”
Een tweede onderdeel van het plan is het vervangen van het zitmeubilair in de kerk. Dat zijn nu banken die boogvormig staan opgesteld richting de kansel. Praktisch en akoestisch gezien is het bij concerten echter beter om musici, zangers en dergelijke op te stellen in het koor van de kerk. Maar dan zit een deel van het publiek met de rug naar de uitvoerenden. Losse, verplaatsbare stoelen zouden dat probleem oplossen. Maar welk ten koste gaan van de banken, bijzonder van uitvoer en opstelling.
Voorzitter van de kerkenraad Harry van Galen zegt dat er nog geen enkel besluit genomen is over of en op welke wijze verbouwd, dan wel aangebouwd gaat worden aan de kerk. “Onze besluitvorming ligt momenteel natuurlijk stil vanwege corona. Er speelt meer dan alleen de vorm van een eventuele aanbouw en herinrichting. We hebben het ook over de financiering. We zien mogelijkheden, maar het moet wel nog geregeld worden. De kerk is bovendien een Rijksmonument. Wij mogen wel wat willen, het moet ook worden goedgekeurd. Dan is er nog de grond waarop het bijgebouw moet komen: die is van de gemeente Brummen. Dus daar moet ook overeenstemming worden bereikt.”

Van Galen zei dat de kerkenraad geen tijdspad voor zichzelf heeft uitgestippeld voor realisatie van een en ander.

Uit de krant

Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 37 minuten geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 1 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 1 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 20 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 20 uur geleden
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 23 uur geleden
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 23 uur geleden
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20
Filmfragment film 'Freedom Writers'.
Freedom Writers in Filmcafé Kruiskerk Algemeen 26 mrt, 14:13
Afbeelding
Paasgroet van de Zonnebloem Algemeen 26 mrt, 13:48