Afbeelding

Uitvaarten nu via livestream te volgen

Algemeen

REGIO - De regels van het RIVM treffen ook de uitvaartbranche hard. Afscheid nemen is toegestaan met slechts 30 personen. Kan een afscheid nog zoals je het graag wilt en hoe maak je dan een keuze wie je vraagt te komen? Dilemma's waar je niet voor wilt komen te staan, maar menigeen al wel heeft moeten doorstaan.

Keuzes maken, dat is het laatste wat je wilt als je van dierbaren afscheid moet gaan nemen. Maar ook hier gelden nu strenge regels. Zo mogen er slechts 30 personen aanwezig zijn bij een afscheid, geen condoleances meer en ook hier dient met 1,50 meter afstand te houden. Die warme knuffel die zo hard nodig is, mag niet gegeven worden. Er is  geen koffietafel na afloop. Men gaat gewoon naar buiten waar er op gepaste wijze afscheid van elkaar dient te worden genomen en gaat weer naar huis.

Meebeleven via foto's of live-stream

Lian Brandsma Uitvaartzorg is na de aankondiging van de strenge regels, gaan zoeken naar een oplossing voor de naasten van de overledenen. Die heeft zij gevonden. "Ik heb, samen met een heel fijn bedrijf, een oplossing: mobiele live-streaming. Dat wil zeggen dat de uitvaartplechtigheid wordt opgenomen en direct via een beveiligde internetverbinding wordt uitgezonden. Zo kunnen familieleden en vrienden, met een speciale code, live meekijken en mee leven." Er komt 1 persoon met alle apparatuur en het kan overal, in kleine nostalgische kerkjes, het dorpshuis en ook op natuurbegraafplaatsen! "Daarmee zijn we uniek in de regio," zo vertelt Brandsma.

Haar collega's in de branche gingen ook op zoek naar een dergelijke oplossing, onder andere Elfriede Arriëns van uitvaartzorg de Verbinding. Een online condoleanceregister bestond al maar wordt nu meer dan ooit gebruikt. "Men neemt thuis meer de tijd iets persoonlijks te schrijven, in plaats van in het uitvaartcentrum waar iedereen het boek wil tekenen. En de livestream is een goede oplossing."

Ook Elselien Klein biedt sinds kort een live-streamservice aan als Brummense Uitvaartverzorging. "De internetverbindingen zijn niet berekend op een groter aantal kijkers en dit moet dus worden aangepast. Nu gaat het om grotere groepen en dan is een goede verbinding essentieel!" Zij voegt bij de rouwkaart een extra kaart toe, waarop de familie een bericht als steun kan opschrijven. Die worden dan bij de familie afgegeven. "Je wilt toch liever de mensen die iemand verliezen, de steun geven die zij nodig hebben. Contact verloopt bijna altijd via de telefoon. En dat past eigenlijk niet in onze branche, waar medeleven voorop staat."

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 7 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 7 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 7 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 7 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 7 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 7 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 7 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 7 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 28 mrt, 15:00