Afbeelding

Levering en kwaliteit drinkwater geborgd

Algemeen

Hamsteren flessen bronwater is overbodig

REGIO - De drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater door het coronavirus (COVID-19). Dat meldt waterbedrijf Vitens dat in vijf provincies waaronder Gelderland water levert aan onder meer 5,6 miljoen huishoudens.

Drinkwater is zeer goed beschermd tegen alle virussen, inclusief het coronavirus, stelt Vitens. Coronavirussen zijn onderdeel van een groep virussen die niet goed in water overleven. Ook zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en inactiveren. De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is daarom nul. De belangrijkste manier waarop het coronavirus wordt verspreid, is door te praten, hoesten of niezen. De griepvirussen zitten namelijk in druppeltjes neusvocht, slijm en speeksel. Besmetting gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.
Vitens maakt drinkwater van grondwater. Grondwater is door de bodem goed beschermd tegen alle microbiologische verontreinigingen, ook virussen. Verder maken de strenge hygiënevoorschriften voor aanleg en werkzaamheden dat de drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen.

Drinkwaterbedrijven kunnen ook tijdens een grieppandemie continue schoon en veilig drinkwater leveren. Dit doen ze onder andere door volautomatisch te werken, op afstand te telewerken, noodstroomvoorziening in orde te hebben en hulpstoffen in voorraad te hebben.

Drinkwater is onmisbaar en daarom hebben drinkwaterbedrijven zoals Vitens een wettelijke plicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden. Eén van de gevaren is personeelsuitval door een grieppandemie. Alle drinkwaterbedrijven hebben plannen gemaakt. Hierin staat beschreven op welke manier het maken van drinkwater altijd door kan gaan. In de plannen staan bijvoorbeeld maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar ook maatregelen en plannen voor wanneer het virus echt tot personeelsuitval leidt. Hierbij wordt goed naar de adviezen van de rijksoverheid gekeken.

Het is volgens het waterbedrijf daarom ook nu niet nodig om extra flessen drinkwater in te kopen. De afgelopen dagen sloegen mensen massaal extra levensmiddelen in, waaronder flessenwater. Het extra inkopen van flessenwater is in deze tijd alleen maar extra belastend voor de bevoorrading van de supermarkten.

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 7 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 7 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 7 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 7 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 7 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 7 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 7 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 7 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 28 mrt, 15:00