Logo brummensnieuws.nl

Levering en kwaliteit drinkwater geborgd

Hamsteren flessen bronwater is overbodig

REGIO - De drinkwaterbedrijven verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater door het coronavirus (COVID-19). Dat meldt waterbedrijf Vitens dat in vijf provincies waaronder Gelderland water levert aan onder meer 5,6 miljoen huishoudens.

Drinkwater is zeer goed beschermd tegen alle virussen, inclusief het coronavirus, stelt Vitens. Coronavirussen zijn onderdeel van een groep virussen die niet goed in water overleven. Ook zijn ze relatief makkelijk te verwijderen en inactiveren. De kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is daarom nul. De belangrijkste manier waarop het coronavirus wordt verspreid, is door te praten, hoesten of niezen. De griepvirussen zitten namelijk in druppeltjes neusvocht, slijm en speeksel. Besmetting gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.
Vitens maakt drinkwater van grondwater. Grondwater is door de bodem goed beschermd tegen alle microbiologische verontreinigingen, ook virussen. Verder maken de strenge hygiënevoorschriften voor aanleg en werkzaamheden dat de drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen.

Drinkwaterbedrijven kunnen ook tijdens een grieppandemie continue schoon en veilig drinkwater leveren. Dit doen ze onder andere door volautomatisch te werken, op afstand te telewerken, noodstroomvoorziening in orde te hebben en hulpstoffen in voorraad te hebben.

Drinkwater is onmisbaar en daarom hebben drinkwaterbedrijven zoals Vitens een wettelijke plicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden. Eén van de gevaren is personeelsuitval door een grieppandemie. Alle drinkwaterbedrijven hebben plannen gemaakt. Hierin staat beschreven op welke manier het maken van drinkwater altijd door kan gaan. In de plannen staan bijvoorbeeld maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar ook maatregelen en plannen voor wanneer het virus echt tot personeelsuitval leidt. Hierbij wordt goed naar de adviezen van de rijksoverheid gekeken.

Het is volgens het waterbedrijf daarom ook nu niet nodig om extra flessen drinkwater in te kopen. De afgelopen dagen sloegen mensen massaal extra levensmiddelen in, waaronder flessenwater. Het extra inkopen van flessenwater is in deze tijd alleen maar extra belastend voor de bevoorrading van de supermarkten.

Meer berichten
 


Week 12

RECEPTIONISTDe oplossing voor week 9: